5 odličnih razloga za zobenu kašu!

PROČITAJTE ODLIČNE RAZLOGE I ZAPOČNITE ODMAH
zobena-kasa
Jede se na 100 načinaZob i njene izvedenice poput kaše i pahuljica neopisivo su zdrava, ali i vrlo povoljna hrana. Ako mislite da se zobena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može mešati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak jelu ili salati, uz jaja ili razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih deserta, poput kolačića.

Snižava holesterol

Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe i tako snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srce i krvne sudove  i smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Saveznik u mršavljenju

Vlakna koja sadrži zobena kaša deluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sistemu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimulira probavu i pokretač je metabolizma, pa je idealna hrana za sve one koji žele da smršaju.

Snižava pritisak

Od svih jela kojima možete sniziti svoj pritisak, zobena je kaša jedna od najmoćnijih namirnica. Delotvorni sastojak zobene kaše je lignan, biljno vlakno, a studije pokazuju da redovnim uzimanjem može te  da snizite krvni pritisak i do 30 posto.

Smanjuje rizik od raka

Mnogobrojne namirnice, uključujući i zobene pahuljice smanjuju rizik od raka debelog creva, pokazala je studija objavljena u časopisu British Medical Journal. Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.

DALI VAM TREBAJU JOŠ NEKI RAZLOZI DA POČNETE DA JEDETE ZOBENU KAŠU ?

Komentara
Loading...