5 pogrešnih odluka kada dete ima temperaturu

0

Dete ima temperaturu! O groznici govorimo kada izmerena temperatura ispod pazuha prelazi 37,2 stepena, u uhu 37,5 stepeni i u dupetu 38 stepeni Celzijusa.

Meri se u mirovanju, najmanje dva sata posle poslednjeg obroka, ali se u međuvremenu ne preporučuje detetu davati tople napitke.

Povišena telesna temperatura je znak da se telo bori sa bolešću.

Učite iz grešaka drugih roditelja i nemojte donositi sledeće pogrešne odluke kada vaše dete ima temperaturu:

Ne pokrivajte bebu toplim ćebadima – jedna od najvećih grešaka koje roditelji prave je da pokriju bebu kada mu telesna temperatura raste.

Zbog simptoma kao što su hladne ruke i stopala, drhtavica, drhtavica i groznica u glavi, roditelji žele da zaštite dete tako što će ga toplo oblačiti ili pokrivati toplim ćebetom.

To ne treba da radite, jer na taj način podstičete rast telesne temperature i možete izazvati sagorevanje tela deteta.

Umesto da ga pokrijete i toplo obučete, uradite suprotno – oslobodite dete tople odeće, ponudite mu čašu vode da popije na gutljaje, dajte mu sirup ili supozitorije protiv temperature, istuširajte ga ili okupajte mlakom vodom, pa ga nežno osušite. navlažite kožu peškirom i presvucite u prozračnu, pamučnu odeću i pokrijte laganim ćebetom ili čaršavom.

 

Stavite ga blizu sebe gde možete da ga nadgledate, prostorija treba da bude prethodno provetrena i da ima oko 20 stepeni Celzijusa.

Nakon gutljaja, ponudite mu čaj, vodu ili sok na nekoliko minuta i redovno mu proveravajte i merite telesnu temperaturu.

Ne stavljajte alkoholne obloge na kožu deteta – naše bake su govorile da se visoka telesna temperatura može spustiti i alkoholnim oblozima.

Pa na noge deci stavljaju krpe natopljene rakijom.

groznica
Pexels

 

Nemojte to činiti, jer alkohol može izazvati neprijatne reakcije i crvenilo na koži deteta, a istovremeno može da se upije u telo deteta kroz kožu i izazove dodatnu toplotu u telu.

Nemojte davati svom detetu – roditelji koji ništa ne sumnjaju da bi dali acetilsalicilnu kiselinu detetu sa virusnom infekcijom respiratornog trakta ili varičelom u pokušaju da se temperatura spusti i da se prepuste terapeutskom snu, mogu naneti nepopravljivu štetu.

Kod dece i adolescenata acetilsalicilna kiselina može izazvati takozvani Rejev sindrom.

Ovo retko, akutno, po život opasno stanje predstavlja ponavljano povraćanje, sa povišenjem serumskih transaminaza i manjom gastrointestinalnom, posebno hepatičnom, disfunkcijom; kasnije može doći do poremećaja svesti sa konvulzijama i edemom mozga.

 

Ne dozvolite da vas obuzme panika – u panici ljudi često reaguju pogrešno. Ne dozvolite sebi da paničite kada je u pitanju zdravlje vašeg deteta.

Pre nego što bilo šta uradite, pozovite pedijatra svog deteta i zatražite savet.

Ako vam se naloži pregled, nemojte bezglavo žuriti u ambulantu, već detetu prvo dajte supozitorije ili sirup protiv temperature, a pri tom obavezno ponesite sa sobom flašu vode ili nezaslađenog čaja.

Može se desiti da ćete morati dugo da čekate na svoj red, da slučajno upadnete u gužvu na putu ili slično, što može ugroziti zdravlje

Vašeg deteta ukoliko ne vodite računa o njemu.

 

Pridržavajte se pravila i doziranja koje preporučuje Vaš lekar – doze leka treba da budu ono što jesu za određeni uzrast/težinu deteta.

Nikada nemojte davati lek detetu na svoju ruku, već striktno prema uputstvu priloženom u kutiji ili prema uputstvu koje vam je dao lekar ili farmaceut.

Česta primena, prevelike doze, kao i nesrećna kombinacija ibuprofena, paracetamola, pa čak i voltarena supozitorija, mogu brzo da snize telesnu temperaturu deteta na 35 stepeni Celzijusa i izazovu hipotermiju, koja je mnogo opasnija od održavanja umereno povišene telesne temperature za Dugo vremena.

Foto Pexels
Komentara
Loading...