5 RAZLOGA DA BUDETE FIZIČKI AKTIVNI TOKOM TRUDNOĆE

Drage naše trudnice vežbanje u trudnoći je jako zdravo kako za vas tako i za vašu bebu . Predstavljamo vam pet jako važnih razloga za vežbanje u trudnoći . 

1. STABILAN KRVNI PRITISAK
Povišen krvni pritisak često prati trudnoću i predstavlja ozbiljan faktor rizika za prevremeni porođaj. Prilikom fizičke aktivnosti krvni sudovi kojima se transportuje krv iz srca ka organima se šire što rasterećuje srce od napora “pumpanja” krvi i samim tim dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Fizička aktivnost deluje i preventivno na sprečavanje pojave visokog pritiska, ali I korektivno uz terapiju koju Vam je prepisao vaš lekar.

2. POBOLJŠANJE METABOLIZMA
Zatvor je jedna od pojava koja prati trudnoću. Pri fizičkoj aktivnosti se angažuje i trbušna muskulatura, održava i povećava tonus trbušnih mišića što podstiče pokretljivost creva odnosno njihov rad. Time se poboljšava metabolizam i ubrzava izbacivanje otpadnih materija. Kada se hrana dugo zadržava u telu, toksini prolaze kroz zidove debelog creva i idu direktno u krv. Ovo je vrlo štetno, a posebno u trudnoći za bebu čiji je krvotok direktno povezan sa krvotokom majke.

3. JAČANJE ZGLOBOVA I KOSTIJU
Lučenje hormona relaksina koji razmekšava čvrste zglobove karlice kako bi beba mogla da prođe kroz karlični kanal pri porođaju, na žalost ima loše efekte po ostale zglobove. Svi zglobovi se razmekšavaju što dovodi do bolova i nestabilnosti posebno skočnih zglobova i kolena koji trpe opterećenje povećanom telesnom težinom. Fizičkom aktivnošću se mišići i tetive zglobova jačaju što će obezbediti stabilnost i smanjenje bolova. Takođe tokom vežbanja koštana masa postaje gušća pa se tako nadoknađuje gubitak kalcijuma u trudnoći. Da samo uzimanje preparata kalcijuma i povećan unos hrane bogate kalcijumom nije dovoljno govore brojne studije rađene u slučajevima osteoporoze, koja su dokazala da ni lekovi ne mogu da daju dobre rezultate ako izostane fizička aktivnost kojom se stvaraju uslovi da se uneti kalcijum veže za kosti.

4. OSLOBAĐANJE OD STRESA
Hormonske promene u trudnoći često dovode do smanjene tolerancije na stres pa i najmanja sitnica može da dovede do burne reakcije trudnice. U stresnim situacijama nadbubrežne žlezde luče hormone adrenalin, noradrenalin i kortizol koji ubrzavaju rad srca i povećavaju krvni pritisak.Takođe ukoliko je buduća majka pod stresom, u njenom telu izlučuju se štetni hormone koji smanjuju i broj neurona u bebinom mozgu, dok se tokom fizičke aktivnosti izlučuje endorphin, hormone koji izaziva osećaj zadovoljstva. Dakle, klonite se stresnih situacija (koliko god je to moguće) i treningom oterajte negativnu energiju I učiićete svom detetu I sebi veliku uslugu. Nasmejana trudnica, srećna trudnoća!

- Oglasi -

5. SMANJENJE TELESNE TEŽINE
I kada je sve ostalo u redu, problem sa povećanom telesnom težinom je ono sa čim se susreću skoro sve trudnice. Kod jednog broja to je u prvim mesecima, kod drugog u poslednjim, a kod većine sve vreme trudnoće. Fizička aktivnost sprečava opuštanje mišića i povećava njihovu masu na račun masti. Ovim se sprečava nagomilavanje suvišnih kilograma pod uslovom da je ishrana uravnotežena.

autor teksta . naš stručni tim  Jovana Elgec, po vokaciji  master profesor fizičkog vaspitanja i sporta, ali, ono što je još važnije  jedna je od od vas – TRUDNICA 🙂

Galerija fotografija 

Još nešto o Jovani 

Dugi niz godina se bavi držanjem personalnih treninga i radi sa prestižnim trenažnim sistemima koji se koriste samo u nekoliko fitnes centara u regionu. Njene klijentkinje su u velikom broju i trudnice, kojima pristupa sa mnogo pažnje, nežnosti i razumevanja, što svaka žena u ovom divnom stanju i zaslužuje.

Ne dopustite da Vas trudnoća “izbaci” iz forme, trenirajte i budite zdrave tokom svih devet meseci.
Uživaćete u treninzima koncipiranim posebno za Vas, sa posebnom pažnjom posvećenom trimestru u kojem se nalazite i Vašim individualnim karakteristikama.

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)