5 roditeljskih grešaka koje mogu povećati rizik od davljenja dece na bazenima

I dok časovi plivanja mogu spasiti dečje živote, postoje određene veštine koje bi, u zavisnosti od godina, deca trebalo da nauče. 

Sju Meki, izvršni direktor Američkog udruženja plivača savetuje roditeljima da prate sledeća uputstva kako ne bi svoje mališane doveli u potencijalnu opasnost na bazenima:

Načitaniji tekst

10 letnjih aktivnosti koje bi trebalo izbegavati u trudnoći

Ne budite nonšalantni pri ulasku u vodu

Pre nego što dete uđe u bazen, roditelji bi trebalo da ga pripreme, a to podrazumeva nošenje pelena za plivanje, kupaći kostim, kao i mazanje zaštitne kreme.

“Kreiranjem rutine na bazenu deca će naučiti da u bazen ne mogu ući u bilo kom trenutku, a to može smanjiti šanse da vaše dete samo ode do bazena, bez vašeg znanja”, ističe Meki.

Ne dozvolite da dete određuje kada će ući u bazen

“Deca obožavaju brčaknje u bazenu, međutim, to ne znači da u vodi mogu da provedu ceo dan. Pre odlaska na bazen postavite granice i čvrsto se držite toga da vi odlučujete kada će i koliko biti u vodi. Na taj način deca će naučiti i da traže dozvolu za skakanje u bazen, što je mnogima omiljena, ali i opasna aktivnost.”

Najčitaniji tekst

- Oglasi -

Preporuke epidemiologa: 9 saveta za kupanje dece u kućnim bazenima

Nikada ne koristite prsluke za spasavanje ili mišiće

Iako su prsluci za spasavanje napravljeni kako bi zaštitili decu od davljenja i uglavnom su predviđeni za nošenje na otvorenim vodenim površinama, kao što su jezero ili more, oni mogu skliznuti s tela. “To može stvoriti lažan osećaj sigurnosti u vodi”, kaže Meki. “Umesto toga, naučite dete kako da se locira, dopliva do ivice, a potom uz nju, držeći se za zid bazena, dođe do stepenica pomoću kojih će izaći.”

Nemojte često koristiti naočare za plivanje

“Učite mališane da otvore oči pod vodom, jer u slučaju da padnu mogu da otvore oči i pronađu stranu sa koje mogu izaći”, kaže Sju.

Ne dozvolite da vaš strah utiče na decu

Nemojte da paničite ukoliko lice vašeg deteta uranja ispod površine vode, jer ćete mu na taj način preneti osećaj straha. “Ukoliko imate veoma malo dete, pustite ga da vežba u kadi s mehurićima”, savetuje Meki.

izvor. yumama.com

Najčitaniji tekst !

Nove preporuke pedijatara u vezi zaštite dece od prekomernog izlaganja suncu

 

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)