5 stvari koje bi trebalo da znate kada koristite kućni test na trudnoću

 Test dolazi sa uputstvima za korišćenje, ali postoje još neke važne informacije koje možda ne pišu u uputstvu, a koje bi svaka žena trebalo da zna:

Test na trudnoću najbolje je raditi ujutru 

Nakon nekoliko sati spavanja, homorn humani korionski gonadotropin može da se nakupi u urinu i sačuvati se u bešici. Sa tolikom količinom “hormona trudnoće” urin postaje koncentriraniji te su veće šanse da će test biti pozitivan sa obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat.

Međutim, današnji testovi na trudnoću puno su precizniji nego pre 10 godina zbog čega testiranje ujutru nije nužno, ali ako želite da budete potpuno sigurni da je rezultat tačan, test uratite u jutarnjim satima.

Ginekolog može napraviti drugačiju vrstu testa

Svi testovi urina su kvalitativni, što znači da pokazuju prisutnost hormona HCG u urinu nakon što dođe do 25 jedinica. Ali postoje i kvantitativni testovi koji mere količinu HCG-a u krvotoku.

Kod žena kod kojih postoji rizik od pobačaja ili drugih komplikacija u trudnoći ginekolog će možda želeti da napravi kvalitativni test kako bi video da li se povećava količina HCG-a kako trudnoća odmiče. U takvim slučajevima očekuje se udvostručenje HCG-a svakih 48 sati.

Ultrazvukom se trudnoća može dokazati tek nakon što vrednost HCG-a dosegne određenu granicu i ta je diskriminatorna granica 1000 mlU/mL u krvi trudnice, ali uz uslov da je ultrazvučni aparat moderan i kvalitetan. Prvi ultrazvučni znak trudnoće jest mehurić trudnoće koji raste 1 mm na dan, a u mehuriću se može videti žumančana kesa i embrion kao zadebljanje žumančane kesice. Kada HCG dođe do 2500 mlU/mL, embrion bi trebao biti vidljiv ultrazvukom, a mogu se i videti otkucaji srca

- Oglasi -

Vaše zdravstveno stanje može uticati na rezultate testa

Određeni lekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati nivo hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U retkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika takođe mogu uzrokovati povećanje toga hormona.

Ne mere svi testovi istu stvar

Na tržištu postoje desetine različitih testova za trudnoću, ali bez obzira na to radite li test kod lekara ili ga kupujete u apoteci, ne mere svi testovi za trudnoću istu stvar, homorn humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

Taj hormon nalazi se u telu i kada ne postoji trudnoća, ali kada dođe do trudnoće i fetus počne da raste, nivo hormona u krvi i urinu poraste. Ako nivo hormona dođe na 25 jedinica (mlU/mL), test na trudnoću bit će pozitivan, kaže ginekolog dr Jasenka Grujić.

Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan tj. trudni ste, ali ukoliko je negativan – oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije

Verujte testu

Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavno zato što ne veruju da je test odmah pokazao tačan rezultat. Neke žene uradiće test tri puta i tek onda otići kod ginekologa. Zaključak: dovoljno je napraviti jedan kućni test i otići kod ginekologa – ako je test pozitivan, trudni ste.

Komentara
Loading...