6 mirisa koji imaju moć isceljivanja

Veliki broj studija potvrdio je da mirisi mogu blagotvorno da utiču na naše zdravlje. Neka mirisna ulja mogu da budu dobra za zdravlje i da ublaže simptome nekih uobičajenih boljki. Neki mirisi mogu da ublaže stres, bol, poprave raspoloženje i pomognu kod mučnine. Ovih 6 mirisa ima veliku isceljivačku moć.

 

 

1) ŽALFIJA

- Oglasi -

Najbolja za: Smanjene krvog pritiska

 

Studija iz 2013. pokazala je da se kod žena koje su pomirisale žalfiju smanjuo krvni pritisak i brzina disanja. Pored toga, one su se lakše opuštale tokom stresnog medicinskog pregleda. Pored toga, miris žalfije poboljašava pamćenje i jača pažnju.

 

2) NANA

Najbolja za: Ublažavanje stresa

 

Istraživanja su pokazala da se udisanjem mirisa nane smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Pored toga, smanjuje umor i želju za čokoladom.

 

3) POMORANDŽA

Najbolja za: Ublažavanje aksioznosti

 

Jedna studija je otkrila da su ljudi koji su pomirisali pomorandžu pre stresnog testa ostali mirniji pod pritiskom i bili su manje anksiozni, najverovatnije zbog toga što ovaj miris pomaže u ublažavanju stresa. Pored toga, podiže i raspoloženje.

 

4) RUZMARIN

Najbolji za: Pojačavanje moždanih funkcija

 

Udisanjem mirisa ruzmarina povećaćete brzinu i preciznost tokom zahtevnih mentalnih zadataka, tvrdi studija iz 2012. Jedno drugo istraživanje otkrilo je da miris ruzmarina osvežava i mentalno stimuliše. Isto tako, povećeva energiju i smanjuje zamor.

 

5) CIMET

Najbolji za: Poboljšavanje pažnje

 

Miris cimeta dobro utiče na deo mozga odgovoran za pažnju. Na primer, istraživanje je pokazalo da su vozači bolje fokusirani i manje usplahireni nakon što pomirišu mirisno ulje sa cimetom. Osim toga, poboljšava i koncentraciju i smanjuje frustraciju.

 

6) LAVANDA

Najbolja za: Opuštanje i ublažavanje bolova u PMS-u

 

Miris lavande može da vas opusti. Studija iz 2013. otkrila je da ublažava i simptome pred menstruaciju, kao što su zbunjenost i depresivnost. Smanjuje anksioznost i jačinu migrene.

Foto: Shutterstock

izvor:zena.blic.rs

Komentara
Loading...