6 TIPA FOTOGRAFIJA KOJE NIKAKO NEBI TREBALI DA SE NAĐU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA !! EVO I ZAŠTO

0

Verovatno i ima roditelja koji nikada na društvene mreže nisu okačili nijednu fotografiju svog potomstva, ali ih je u manjini. Svi ostali moraju da otvore četvore oči i da znaju sledeće.

Za deljenje video-klipova i fotografija vaše dece na društvene mreže potrebna su vam samo dva klika, ali postavljanje fotografija dece nije uvek bezbedno i nije – privatno. Kao i nedigitalnom svetu, deca se suočavaju sa opasnostima poput maltretiranja, seksualnih predatora i pedofila, krađe identiteta i onoga što ze zove digitalna otmica. Vaše dete može završiti na primer na memeu ili u reklami.

Da li biste voleli da slika vašeg mališana bude objavljena na sumnjivim sajtovima širom sveta? Sigurno ne, ali upravo to može da se dogodi. Dalje, one fotografije koje delite od rođenja pratiće ih i kroz period adolescencije i kao odrasle ljude. Zapamtite: ono što postavite onlajn – to ostaje onlajn.

Ovo su tipovi fotografija za koje morate dvaput da razmislite pre nego što ih stavite na mrežu.

1. Fotografije tuđe dece

Jeste li čuli da je to opasno. Možda mama male Maše ne želi da se grupne fotografije sa rođendana vašeg deteta na kojima je i njena ćerka postuju na Fejsbuk ili Instagram. Pre nego što napravite fotografiju dece koju želite da stavite na drutvene mreže zatražite dozvolu. Čak osnovne škole u Americi moraju da dobiju saglasnost roditelja za sve fotografije koje će objavljivati onlajn. Kod nas svi mediji za snimanje i objavljivanje fotografija dece moraju imati pristanak roditelja u pisanoj formi.

VAŽNO RODITELJI !! Evo koliko su zaista OPASNI telefoni i bežični internet!

2. Fotografije iz kupatila

To uključuje fotografije iz kade, polunagu ili nagu decu. Razmislite o tome kako potpunom strancu namećete da vidi vašu bebu golu, bez obzira na to da li je pokrivena penom ili ne. Razmislite i o tome kako vaša beba možda ne želi da njeni vršnjaci vide neke od tih slika kada bude bila osmi razred. A razmotrite i to koliko će dugo te slike ostati dostupne i gde sve mogu dospeti.

3. Fotografije sa geografskom lokacijom

Da li znate da fotografije i video-zapisi mogu da sadrže informacije o lokaciji? Ako koristite smartfon, stvari kao što su gde, kada i tačne GPS koordinate mogu biti automatski označene na tim fotografijama – zato isključite tu opciju u podešavanjima telefona. Takođe, imajte na umu da aplikacije određenih društvenih mreža imaju opciju da pokažu tačnu lokaciju na kojoj se nalazite. Nikad se ne zna šta koja vrsta kriminalaca gleda.

4. Fotografije sumnjivih aktivnosti

Fotografiju dvogodišnjaka koji na proslavi u zoološkom vrtu pije pivo sa tatom ne moramo ni da objašnjavamo.

6. Slike diploma i drugih akademskih dostignuća

Znamo koliko ste ponosni na fakultetsku diplomu vašeg deteta, ali sačuvajte krupne slike za porodični album. Kradljivci identiteta ne traže samo informacije u vezi sa punim imenom žrtve, već i slike diploma koje mogu da falsifikuju.

Razmislite dobro ako pročitate ovaj tekst !! i podelite ga dalje da upozorimo druge roditelje !

Dečji neurolog oštro upozorio: 5 godina gledam kako sami stvarate autizam kod dece!

Komentara
Loading...