6 VAŽNIH HORMONA U TRUDNOĆI

0

Ako ste se ikada upitali ko je zaslužan za savršeno funkcionisanje vašeg tela tokom trudnoće i posle porođaja, odgovor je jednostavan – hormoni.

1. Gonadotropini

Omogućavaju ovulaciju
Njihova uloga je izuzetno važna jer izazivaju ovulaciju. Svakog meseca omogućavaju sazrevanje jajne ćelije u jajniku, njeno izbacivanje i pripremanje sluzokože materice da je prihvati ukoliko dođe do oplodnje. U toku trudnoće, izlučivanje gonadotropina prestaje da bi, posle porođaja, njihovo delovanje postepeno ponovo započelo.

2. Humani horionski gonadotropin (hCG)

Za potvrdu trudnoće

Zahvaljujući jednom delu ovog hormona veoma rano može da se ustanovi trudnoća. Za njega se, takođe, vezuje i pojava mučnine početkom graviditeta. Naime, količina beta hCG-a u krvi i urinu se znatno povećava već sedam dana nakon začeća.

3. Progesteron

Zaštitnik trudnoće
Progesteron je izuzetno važan hormon i često se naziva zaštitnikom trudnoće. On priprema sluzokožu materice (endometrijum) za prihvatanje oplođenog jajašceta, da bi se omogućilo njegovo usađivanje u materici.
Ovaj hormon ima važnu ulogu i u relaksaciji mišića, što je izuzetno značajno jer sprečava kontrakcije materice, i na taj način smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Ova hrana je strogo zabranjena u trudnoći a evo i zbog čega !

- Oglasi -

4. Estrogeni

Za ženstvenost
Na početku trudnoće, nivo estrogena u krvi i urinu je nizak, dok se sa odmicanjem trudnoće povećava njegova količina. Ukoliko analize pokažu da nivo estrogena stagnira ili se smanjuje, to može da znači da je plod ozbiljno ugrožen. Treba naglasiti da porođaj počinje upravo kada estrogeni, koji izazivaju kontrakcije materice, nadvladaju ravnotežu koja postoji sa progesteronom (koji smiruje mišiće materice i sprečava njihove kontrakcije).

5. Oksitocin

Hormon materinstva

To je hormon sa višestrukim dejstvom u organizmu žene, ali i muškarca. Naziva se i „hormonom ljubavi“, jer je dokazano da razvoj emocija između muškarca i žene direktno zavisi od stvaranja oksitocina u centralnom nervnom Oksitocin i adrenalin prvih 48 sati po rođenju deteta izazivaju osećaj sreće i zadovoljstva kod majke, što joj omogućava da se odmori i naspava
sistemu, tj. u međumozgu i neurohipofizi. Ovaj hormon kod žena deluje na jajovod tako što izaziva kontrakcije i pokrete koji omogućavaju da se jajašce susretne sa spermatozoidom i tako dođe do začeća.

Oksitocin izaziva kontrakcije mišića materice, što dovodi do širenja materičnog ušća, pa do spuštanja ploda, a zatim i do njegovog rađanja.
Ovaj hormon se smatra i hormonom materinstva, jer razvija instinkt staranja majke o novorođenom detetu.

6. Prolaktin

Priprema dojke za dojenje
Njegova osnovna uloga je regulacija lučenja mleka. U krvi žene se nalazi u malim koncentracijama, ali 48 sati nakon porođaja njegov nivo vrtoglavo raste, pripremajući dojke za dojenje.

izvor. yumama.com

12 najvećih razlika između prve i druge trudnoće

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...