7 bezazlenih pojava kod beba koje uznemiruju sve majke

0

Ako ste se do sada uznemirili svaki put kada vaša beba napravi nešto neuobičajeno, nakon čitanja ovog teksta, svakako ćete mirnije spavati.

1. Ponekad pocrveni u licu i ispušta čudne zvuke
Bebina creva miruju devet meseci u maminom stomaku, ne radeći apsolutno ništa. Kada se beba rodi i počne sisati, njena creva dobijaju ogroman “zadatak” koji ne uspevaju baš uvek najbolje obaviti. Zato beba često ispušta gasove, pritom se naprežući kao da ima stolicu (s već poznatim crvenilom na licu), a mame se tada obično zabrinu i pomisle da bebu nešto boli ili da ima problem s pražnjenjem creva. Ne brinite, sve je u redu. Kad primetite ovu pojavu kod vaše bebe, podignite je u uspravan položaj jer nije jednostavno ispuštati gasove u ležećem položaju.

Grami, centimetri – napredovanje bebe

2. Možda noktići deluju kao da su urasli, ali nisu
Većina roditelja brine zbog izgleda noktića svoje bebe, jer izgledaju kao da su urasli u meso. Međutim, to je sasvim normalno i ne treba da vas brine. Ako, i pored svega, sumnjate da je bebin nokat urastao u meso, napravite mali test: nežno prstima stisnite bebin nokat. Ako je urastao to ćete vrlo brzo saznati, jer će beba bučno oglasiti.

3. Nekoliko meseci ne ispravlja noge i prstiće
Pa, šta? Odrasalom čoveku utrnu noge ako sat vremena ne promeni položaj. Zamislite kako se oseća beba koja devet meseci raste u skučenom prostoru. U početku je sve u redu, ali kako vreme odmiče, beba raste, prostor se sužava, i ona se mora prilagoditi. Bebe problem skučenog prostora rešavaju tako što skupljaju noge prema bradi, a kada izađu iz maminog stomaka ne mogu se odmah navići na širinu prostora, tako da se još izvesno vreme ponašaju kao da su i dalje u stomaku. Tu naviku će zadržati nekoliko meseci, a nožice i stopala u potpunosti će se ispraviti tek oko treće godine života.

Oporavak nakon trudnoće i porođaja – Reedukacija perineuma

- Oglasi -

4. Jednim okom gleda prema istoku, a drugim prema zapadu
Očni mišići kod novorođenih beba još uvek nisu dovoljno jaki da usmeravaju pogled ka “istom mestu”. Vremenom oni jačaju, ali ponekad se događa da jedan mišić brže napreduje od drugog, tako da beba izgleda neobično. Ova pojava bi trebalo da prestane oko trećeg meseca bebinog života. Ukoliko se to ne dogodi, konsultujte se s pedijatrom.

5. Ne mogu disati na usta, već samo na nos
Kod novorođenih beba glasnice imaju nešto viši položaj nego kod odraslih. To im omogućuje da nesmetano dišu dok sisaju, ali ova pojava ima i loše strane: beba ne može disati na usta i to će joj predstavljati veliki problem ako se nosić zapuši. Ne brinite, za nekoliko meseci naučiće disati i na usta.

Beba boravi na podu (ravnoj podlozi) EVO I ZAŠTO !!

6 Beba plače, a suza nema
Prvih nekoliko nedjelja novorođena beba radi samo četiri stvari: plače, sisa, spava, prlja pelene. I tako u krug. Međutim, od tog silnog plakanja nećete videti nijednu suzicu. Potrebno je nekoliko meseci da se bebini suzni kanali potpuno otvore. Do tada, u suznim žlezdama stvara se samo onoliko tečnosti koliko je neophodno da se održi vlažnost bebinog oka.

7. Disanje je ubrzano i nepravilno
No, to ne znači da je beba bolesna. Odrastao čovek diše polako i uednačeno, od 12 do 20 udisaja u minuti. Novorođena beba udahne 60 puta u minuti, a ponekad se dogodi da ne diše i po desetak sekundi. Ovo se događa iz sledećeg razloga: bebina pluća su vrlo mala, a neurološki sastav ne funkcioniše još uvek u potpunosti. Kratko rečeno: potrebno je oko šest meseci da se pluća i mozak usklade i počnu raditi ujednačeno.

izvor.klokanica.hr

OVO SVE TREBA DA ZNATE : Kako funkcionišu organi novorođenčeta

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...