7 roditeljskih grešaka koje mogu dovesti bebu u opasnost

0

Roditelji često nesvesno ili iz neznanja mogu dovesti svoje dete u opasnost. Predstavljamo vam nekoliko najčešćih grešaka koje mame i tate prave, a kojih verovatno nisu ni svesni…

Kada je reč o bezbednosti dece, roditelji verovatno znaju već dosta stvari – staviti bebu da spava na leđima, bez branika i igračaka u krevetićima, hemikalije i lekovi van domašaja radoznalih ručica, nikada ne ostaviti dete bez nadzora na uzvišenim površinama… Lista je pozamašna. I, iako se svega ovoga (i više) pridržavate, verovatno niste ni svesni da i dalje možete praviti greške koje vašu bebu mogu dovesti u opasnost.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da dodate na gore spomenuti spisak:

Ovo su 4 greške koje pravimo kad dobijemo bebu

Ne ostavljate bebu da spava u auto-sedištu ili nosiljci

Poslednja stvar koju roditelji žele jeste da probude svoje dete koje je zaspalo u auto-sedištu ili nosiljci. Međutim, studija, objavljena u Žurnalu pedijatrije 2015. godine, pokazala je da spavanje u ovakvim sedeljkama može dovesti do povrede, pa čak i smrti deteta.

Kada beba zaspi u sedištu ili nosiljci, njena glava mahinalno može krenuti ka napred, što može dovesti do gubitka vazduha ili davljenja sigurnosnim trakama, upozorava doktorka Kejti MekPik. Ukoliko beba u sedištu zaspi u toku vožnje, to nije toliko opasno, sve dok je sedište namešteno pravilno i dok je isto tako pravilno vezano. Međutim, odmah nakon vožnje, bebu bi trebalo da premestite u krevetac. Isto važi i za nosiljke i ljuljaške.

Ne spuštajte se zajedno niz tobogan

Možda je spuštanje niz tobogan udvoje zabavnije, međutim to može biti izuzetno opasna zanimacija. Naime, jedna studija otkrila je da je čak u 14 odsto slučajeva došlo do nesreće kada su se roditelji spuštali sa decom. “Cipelica ili nožica mališana može se zaglaviti, odnosno zakočiti, u toku vožnje, a usled težine roditelja nema prostora da se ispravi i u toku spuštanja može doži do preloma”, navodi doktorka Trejsi Mehan. Dakle, najbolje je da pustite dete da se samo spusti, a da ga čekate na dnu tobogana, a ukoliko se dete boji da samo ide, onda je bolje da nađete neku drugu aktivnost dok ne bude spremno da se samo vozi.

Obavezno koristite kočnicu na kolicima

Mnogi roditelji znaju da bi trebalo da koriste kočnicu na kolicima čim sklone svoje ruke s njih, međutim, malo njih se toga zaista pridržava. Potrebna je samo sekunda vaše nepažnje da neko slučajno udari kolica, stariji brat ili sestra gurnu kolica ili, u zavisnosti od težine bebe, kolica sama krenu. To posebno može biti opasno ukoliko se nalazite na nekoj nizbrdici ili u neposrednoj blizini saobraćaja, ili ako se kolica prevrnu. Kočnicu bi trebalo koristiti i prilikom vađenja i stavljanja bebe u kolica. Dakle imajte na uvek na umu – čim pomerite ruke s kolica, kočnica je obavezna.

- Oglasi -

Greške koje roditelji čine kada stavljaju dete na spavanje

Ne koristite naslon za glavu kod auto-sedišta

Ukoliko naslon za glavu nije došao kao dodatak uz auto-sedište, nemojte da ga koristite. Naslon nije prilagođen svim auto-sedištima, tako da nije testiran i može dovesti do ozbiljnih povreda. Isto je i sa zimskim jaknama koje roditelji često oblače deci dok se istovremeno nalaze u sedištu. Ako se brinete da je detetu hladno, doktorka MekPik predlaže da ga pokrijete ćebencetom ili jaknom, umesto da mu je oblačite.

Pogledajte i Dete u auto-sedištu: Kako zimska jakna može da ugrozi dečji život? (VIDEO)

Nemojte davati detetu da jede u toku vožnje

Naravno da je mnogo lakše ućutkati dete hranom dok vozite i potrebna vam je koncentracija, međutim, to je vrlo opasno. Ukoliko se vaš mališan zagrcne i počne da se guši, nećete biti u mogućnosti da to odmah primetite, budući da gušenje i nema neki zvuk, a osim toga, u toku vožnje ne možete sa mo preleteti na zadnje sedište i pomoći svojoj bebi. Pored toga, čaše za bebe takođe mogu biti opasne, jer usled kočenja dete se njima može povrediti. Najbolje je da dete nahranite pred put ili ukoliko u toku vožnje ogladni stanete na bezbedno mesto i date mu hranu.

Nemojte davati detetu da olako prilazi psima

Svi znamo da mala deca, uključujuči i bebe, vole životinje. Pa tako, kada vaš mališan vidi slatkog, čupavog psa i pojuri za njim da ga pomazi, nije baš super ideja. Životinje (sve, ne samo psi) su prilično nepredvidive. Isto je i sa decom. Mališani mogu učiniti nešto nesvesno, što pas neće protumačiti kao dobar znak i tada nastaje problem. Čak i u najranijem uzrastu treba da počnete da govorite detetu kako bi trebalo da postupa sa životinjama. Napomenite mu da ukoliko i želi da pomazi psa, to radi samo u vašem prisustvu ili prisustvu neke druge starije osobe. Stručnjaci takođe napominju da bi bilo pametno izbegavati da se pas mazi po vrhu glave.

Ne prikrivajte kolica kako biste dete zaštitili od sunca

Ukoliko ste, recimo, ikada prekrivali kolica tankim materijalom kao što je muslin, ne bi li zaštitili bebu od sunca, verovatno ste nesvesno učinili da joj bude još više toplo i tako je doveli u opasnost. Prema istraživanju švedskih naučnika, ovakva “hladovina” zapravo stvara pećnicu u kolicima. Zbog smanjene cirkulacije vazduha, temperatura brzo raste, te se situacija može uporediti sa onom u usijanom automobilu. Izbegavajte tkanine kako biste napravili hladovinu u kolicima, umesto toga koristite rupičaste, odnosno mrežaste materijale kako bi protok vazduha bio neometan. Dobra opcija takođe mogu da budu i kišobrani za kolica.

izvor.yumama.com

Ovo su najčešće greške koje roditelji prave u bebinih prvih pola godine života.

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...