7 stvari koje NIKAKO ne biste smeli da radite posle carkog reza !!

0

Oporavak obično traje šest nedelja, a tokom tog perioda žena treba da vodi računa, odnosno da izbega neke aktivnosti, a evo i koje:

1. Tokom šest nedelja posle carskog reza izbegavajte da podižete bilo šta teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućne poslove takođe pokušajte da izbegavate što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao.

2. Ne preporučuje se sedanje za volan bar šest nededlja nakon porođaja carskim rezom. Neki pokreti biće vam bolni i nekoliko meseci nakon porođaja.

3. Ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti. “Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi creva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora”, objašnjava ginekolog, dr. med. Tihana Mazalin.

- Oglasi -

4. Izbegavajte da spavate na stomaku. Spavanjem na stomaku može se produžiti vreme zarastanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. Spavanje na leđima ili boku će vam svakako biti udobnije. “Spavanje na levom boku preporučuje se i u slučaju visokog pritiska. Može se dogoditi da će vam pomeranje na stranu biti neugodno, možda i bolno, ali kada dospete u tu pozu, odnosno legnete na bok osećaćete se dobro”, kaže dr. Mazalin.

5. Izbegavajte seksualni odnos tokom šest nedelja posle porođaja. Seks pre toga može biti bolan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

6.Izbegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje) ili javnom bazenu sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Takođe, izbegavajte korišćenje tampona. “Nakon zarastanja ožiljka porodilja može ožiljak mazati preparatima za brže i lepše zarastanje rana koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama”, kaže dr. Tihana Mazalin.

7. Ukoliko dobijete temperaturu ili osećate bol koja ne prolazi, odnosno postaje sve jača, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

izvor. zadovoljna.hr

- Advertisement -

Komentara
Loading...