75 odsto trudnica nema zdravu telesnu težinu: Koliko kilograma je poželjno dobiti u trudnoći?

0

Nova studija otkriva da 23 odsto trudnica ima premalo, a 50 odsto previše kilograma. Kakve posledice (ne)dobijeni kilogrami u trudnoći donose i koja je preporučena zdrava telesna težina trudnica?

Sveobuhvatna nova studija je otkrila da 75 odsto žena ima problema s premalo ili previše dobijenih kilograma u toku trudnoće odnosno da nemaju preporučenu zdravu telesnu težinu. Premalo ili previše dobijenih kilograma tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja ili carskog reza.

ODLIČNI SAVETI – Kako da se previše ne ugojite u trudnoći

Međunarodni tim istraživača predvođen naučnicima sa Univerziteta Monaš proučavao je više od 5.000 prethodnih studija i analizirao podatke o trudnoći iz tri grupe širom Azije, SAD-a i Evrope, primećujući nedostatak studija o nacijama u razvoju, prenosi nationalgeographic.rs.

Rezultati studija su pokazali da 23 odsto žena u trudnoći ne dobije dovoljno kilograma, a da se više od 50 odsto previše ugoji u trudnoći. Drastično veće dobijanje kilograma je primećeno u zapadnim zemljama.

- Oglasi -

Bitni zaključci istraživanja predstavljaju podaci da 7 odsto žena ima premalo, a 38 odsto žena previše kilograma u trudnoći ili da se čak suočavaju s gojaznošću.

Žene koje se previše ugoje u trudnoći imaju veći rizik od rađanja velikih beba i carskog reza, a žene koje u trudnoći imaju premalo kilograma i koje ne dostignu preporučenu zdravu težinu imaju 8 odsto veći rizik od rođenja premale bebe i rizik od 8 odsto od prevremenog porođaja.

Koliko kilograma je zdravo dobiti u trudnoći?

U trudnoći se premršavim ženama preporučuje 12.5 do 18 kilograma viška, ženama koje imaju zdravu telesnu težinu 11.5 do 16 kg, ženama s prekomernom telesnom težinom 7 do 11 kg i gojaznim ženama od 5 do 9 kilograma.

Vođa istraživanja Helena Teede kaže da rezultati naglašavaju potrebu za praćenjem i pravljenjem plana kod žena pre i tokom trudnoće.

Trudni usred leta? Evo zašto je to dobro!

- Advertisement -

Komentara
Loading...