8 bizarnih „izmišljotina“ o trudnoći koje su zapravo sasvim tačne

0

Još od prvih nedelja trudnoće, buduću majku počinju da zastrašuju pričama starih žena: nemoj slučajno da se šišaš, nikako ne kupuj novu odeću, ne jedi ribu, da se nisi usudila ni da pomisliš na pletenje… Koliko god nama danas smešno zvučala, ipak neka od ovih starih sujeverja imaju smisla. Mi smo spremili za vas verovanja o trudnoći koja imaju naučnu podlogu.

1. Ako mazite mačku, vaše dete će imati puno neprijatelja

Ako mazite mačku, vaše dete će imati puno neprijatelja

Foto: thespruce.com
Postoji stvarni neprijatelj i u pitanju je toksoplazma, čiji su nosioci mačke. Zaista ima smisla izbegavati kontakt sa mačkama da biste izbegli unutarmaterične infekcije.

2. Ako sedite na kućnom pragu, zli duhovi će vam odneti bebu

Ako sedite na kućnom pragu, zli duhovi će vam odneti bebu

Foto: daviddomoney.com
Trudnice definitivno ne bi trebalo da sede na pragu i na drugim mestima gde duva promaja. Imuni sistem u trudnoći može biti oslabljen, a hladnoća i bol u krstima neće vam sigurno ojačati zdravlje.

3. Ako jedete crveno voće, dete će imati rumene obraze

Ako jedete crveno voće, dete će imati rumene obraze

Foto: brightside.me
Crveno bobičasto voćke jesu jaki alergeni, iako odnos prema njima u ishrani varira. Ruska tradicionalna medicina ne preporučuje njihovu upotrebu, dok zapadna medicina savetuje obrnuto.

4. Ako gledate strašne filmove, beba će biti ružna

Ako gledate strašne filmove, beba će biti ružna

Foto: americanlivewire.com
Na početku svakog filma postoji specijalno upozorenje koje se odnosi na trudnice i to nije bez razloga. Zbog hormonskih promena, žena je veoma osetljiva, a previše stresa može da dovede do poremećaja krvnog pritiska. Najbolje je da horor filove ostavite za neki drugi put.
Ako sedite prekrštenih nogu, beba će imati krive noge

Foto: brightside.me
Prekrštene noge mogu da dovedu do problema sa dostavljanjem krvi i nastanka proširenih vena. Zato je najbolje da zaboravite na to tokom trudnoće i koristite sigurnije položaje.

6. Ako spavate na leđima, beba može da se uguši

Ako spavate na leđima, beba može da se uguši

Foto: brightside.me
Spavanje na leđima, naročito u poslednjim fazama trudnoće, može da dovede do zapušenja donje šuplje vene. Ako trudnica redovno spava u ovom položaju, može da oseti slabost i vrtoglavicu usled manjka kiseonika, dok beba može da razvije hipoksiju.

7. Ako širite veš, pupčana vrpca može da se obmota oko bebe

Ako širite veš, pupčana vrpca može da se obmota oko bebe

Foto: brightside.me
Problem nije u širenju veša, već u podizanju obe ruke. Ako to radite kratko vreme, ništa strašno se neće desiti. Međutim, ako to radite duže vreme, tonus materice može porasti, što je opasno za trudnoću.

8. Zabranjeno je kupanje jer ćete isprati bebinu snagu

Zabranjeno je kupanje jer ćete isprati bebinu snagu

Foto: thebump.com
Topla kupka, naročito u ranim stadijumima trudnoće, može da dovede do pobačaja. Mada bi zaista bilo lepo priuštiti sebi toplu kupku bez ikakvih posledica.

9. Dečak ili devojčica?

Dečak ili devojčica?

Foto: brightside.me
Kaže se da ako je stomak usmeren napred, žena nosi dečaka. Ako je okrugao, čeka devojčicu. Nažalost, na oblik stomaka utiču samo mišići i položaj organa. Dakle, ovo sujeverje je mit, kao i ostali pokušaji da se sazna pol bebe. Najbolji način je ultrazvuk, mada se nekad ispostavi pogrešno.
Komentara
Loading...