8 FAKTORA KOJI ZNAČAJNO UTIČU NA HORMONE! (VIDEO)

Među njima je i KOZMETIKA, ali na OVAJ svi najčešće zaborave!

0

Gluten, kozmetika, stres i plastika su samo neki od faktora koji utiču na hormone

Mnoge žene su već svesne koliko hormoni mogu da utiču na njih, njihovo raspoloženje i opšte zdravlje.

Međutim, postoje neki faktori koji mogu uticati na hormone i značajno poremetiti njihovo funkcionisanje, a koje navodi doktorka Gorana Epštajn.

1. GLUTEN

Gluten pokreće telo da oslobodi zonulin, koji labavi čvrste spojeve u sluznici creva i na taj način druge supstance (patogeni) prolaze kroz crevne zidove.

Gluten oštećuje resice na tankom crevu i telo teže apsorbuje hranljive materije, pa se hrana i sporije kreće kroz creva.

Ovo sporije vreme tranzita, znači da višak estrogena duže ostaje u telu, doprinoseći dominaciji estrogena.

Molekularna struktura glijadina, veoma liči na strukturu štitne žlezde. Kada probije zaštitnu barijeru creva i uđe u krvotok, imuni sistem ga označava za uništenje.

Ova antitela na glijadin takođe izazivaju napad na tkivo štitne žlezde.

2. KOZMETIČKI PROIZVODI

Najčešći endokrini disruptori u kozmetici su:

  • Parabenes
  • Ftalati
  • Sintetičke boje
  • Sintetički mirisi
  • SLS

Oni ometaju endokrini sistem, a neki su kancerogeni. Oni takođe mogu izazvati poremećaj imuniteta, pa čak i neurološke probleme.

clip art problemi sa hormonima

3. ELEKTROMAGNETSKA POLJA (mobilni telefoni)

Produžena izloženost elektromagnetskim poljima (EMP), utiče na sposobnost epifize da luči melatonin, što dovodi do višestrukih zdravstvenih problema.

EMP koji radi na frekvenciji više od 900 MHz ometa hipofizu i uzrokuje značajnu štetu prirodnom fiziološkom rastu osobe. Izloženost jakom elektromagnetnom zračenju smanjuje nivo insulina u telu, što dovodi do dijabetesa.

Pored toga, mnoge studije ubedljivo dokazuju da EMP utiče na se*sualnu funkciju i reprodukciju i kod muškaraca i kod žena.

EMP menja aktivnosti perifernog i centralnog nervnog sistema, izazivajući neke značajne promene u mozgu, utičući i na učenje i na pamćenje.

4. FLUORID (voda i pasta za zube)

Na ovaj faktor mnogi najčešće zaborave.

Može da pogorša anti-tiroidne efekte nedostatka joda, može da izazove strumu (zagnojenje limfnih žlezda) kod nekih pojedinaca i može da promeni nivoe tiroidnih hormona, na način koji je u skladu sa opštim supresantom štitne žlezde.

Nivoi fluorida zabeleženi u pinealnoj žlezdi su, u stvari, najveće koncentracije fluora pronađene bilo gde u telu.

Životinje koje su primale visoke doze fluorida imale su smanjenu proizvodnju melatonina i raniji početak puberteta.

Neka istraživanja sugerišu da bi to moglo biti rezultat uticaja fluorida na količinu proizvedenog insulina ili ćelijski odgovor na njega.

5. STRES I TRAUMA

Sam višak kortizola može doprineti visokom krvnom pritisku, promenama raspoloženja, niskom libidu, povećanju telesne težine i neredovnim menstruacijama.

Ali produžena reakcija na stres takođe može ometati druge hormone, uključujući testosteron, estrogen i progesteron, dodatno pogoršavajući ove probleme i dodajući druge.

6. PLASTIKA

BPA (bisfenol A) je slab sintetički estrogen, koji se nalazi u mnogim čvrstim plastičnim proizvodima, oblogama, konzervi za hranu i formule, plombama i na sjajnoj strani papirnih računa.

Hormonski disruptori mogu uticati na delovanje estrogena i drugih hormona u telu, tako što ih blokiraju ili oponašaju, što narušava hormonsku ravnotežu tela.

Foto Pexels
Autor/Izvor Informer.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...