9 stvari koje morate da znate o antibebi pilulama

Jedan od najpopularnijih i najrasprostanjenijih vidova kontracepcije je svakako antibebi pilula. Popularnosti ovog vida sprečavanja neželjene trudnoće doprinosi činjenica da je jako efikasan, kao i da je jednostavan za upotrebu. Ali, pre nego što se odlučite na pilulu, postoje neke stvari koje bi trebalo da znate.

 

  56713_profimedia0071248876_300x0

 

1) NEREDOVNOST JE VELIKI PROBLEM

 

Moraju da se uzimaju redovno da bi bile efikasne

Žene koje koriste bilo koj vid kontracepcije redovno i ispravno, ostaju toliko retko u drugom stanju, da te trudnoće čine svega 5 procenata svih neželjenih trudnoća. S druge strane, dame koje ostaju u drugom stanju usred neredovne primene kontracepcije, čine čak 43 proventa svih neželjenih trudnoća.

 

To se posebno dobro vidi na primeru pilula za kontracepciju. Svake godine će samo jedna od 100 žena ostati u drugom stanju, ako redovno i ispravno uzima pilule.

 

Ali, devet puta više žena će zatrudneti ako uzimaju pilule, ali ne onako kako je prepisano. Žene često shvate da su pilule 100 posto efikasne, ali zaboravljaju da je to istina samo ako se uzimaju svakodnevno.

 

2) TREBALO BI DA VODITE RAČUNA O NEŽELJENIM EFEKTIMA

 

Svi brendovi pilula su podjednako efikasni u borbi protiv neželjene trudnoće, ali nisu sve pilule iste i da će vama sve podjednako odgovarati. A većina žena će morati sama da shvati koje im pilule najviše prijaju. Ginekolog će vas pregledati i na osnovu toga će vam dati preparat za koji smatraju da će vam ogovarati, i sa kojim imaju najviše iskustva. Ali, na vama je da osluškujete svoje telo.

 

Ako osećate neke promene i mislite da su povezane sa pilulama, pokušajte da ustanovite kojim se dnima dešavaju, a onda to recite svom lekaru. To će mu pomoći da shvati kroz šta prolazite i lakše će odlučiti šta je sledeći korak.

 

3) SPIRALA JE NAJEFIKASNIJA

 

Moderna spirala i pilula

 

Spirala je i do 20 puta efikasnija u sprečavanju neželjene trudnoće nego pilula, posebno ako se odlučite za spiralu koja ispušta male doze hormona. Razlog je jednostavan – spirala eliminiše mogućnost ljudske greške. Spirala je trenutno najbolji vid kontracepcije na duge staze. Stavlja se u matericu, ne morate više da razmišljate o tome, a onda radi svoj posao. I, što je najbolje potpuno je bezbedna.

 

4) VEROVATNO SE NEĆETE UGOJITI

 

Ranije verzije pilula su imale mnogo više hormona, i dovodite su do toga da se žene zaista goje. Ali, lepa vest je da većina modernih pilula sadrži znatno manje hormona, te ne dovode do takvih promena. Veliki broj studija je potvrdio da pilule nemaju nikakve veze sa gojenjem, mada se navodi da one pilule koje su bazirane samo na progestinu mogu da dovedu do gomilanja kilograma.

 

Postoje dva moguća objašnjenja zašto žene i dalje veruju da pilule dovode do gojenja. Naime, devojke se često odlučuju za kontracepciju u tinejdžerskom dobu, kada prirodno rastu i razvijaju se. Tada se normalno povećava broj na vagi, a mnoge žene misle da je to zbog pilula. S druge strane, većina žena se za pilulu odlučuje kada su u ozbiljnoj vezi, a istraživanja pokazuju da se žene u srećnim vezama – goje.

 

5) BITNI SU I DRUGI LEKOVI

 

Postoji razlog zašto vas doktor uvek pita da li uzimate nešto od lekova pre nego što vam da recept. Neki lekovi ne mogu da se kombinuju sa drugima, i to nije na vama da odlučujete. Hormonski tretmani, kao što je antibebi pilula, posebno su komplikovani za kombinovanje. Zato bi uvek trebalo prvo da se obratite doktoru pre nego što uzmete neki lek, ako već pijete pilule.

 

Lekovi koje ne bi trebalo da kobinujete sa pilulama su određeni antibiotici, lekovi protiv gljivica, antidepresivi, pa čak i neki prirodni suplementi.

 

6) MOŽETE VEČNO DA IH KORISTITE

 

Žene koje ne pšuše mogu da ostanu na piluli koliko god dugo žele, čak i tokom menopauze. Ranije se verovalo da dugoročno uzimanje pilula može da utiče na plodnost kod žena kada prestanu da ihuzimaju, ali ispostavilo se da to nije istina. Doktori su takođe ranije smatrali da je neophodno napraviti pauzu u uzimanju pilula, ali se pokazalo da ni to nije istina. Ako napravite pauzu, to vam neće doneti nikakvu zdravstvenu korist, a možete da ostanete u drugom stanju.

 

7) MOŽETE DA ZATRUDNITE ČIM PRESTANETE DA IH PIJETE

 

U prošlosti su se doktori brinuli da bi trudnoća odmah nakon tretmana pilulama mogla da bude rizična, te da bi postojao veliki rizik od pobačaja. Ipak, ovakve brige su se pokazale kao neosnovane. Hormoni iz pilula za kontracepciju ne ostaju u vašem sistemu nakon što prestanete sa tretmanom. U prevodu, možete da zatrudnite čim prestanete da pijete pilula.

 

Ipak, kod nekih žena dolazi do kašnjena ovulacije nakon što prestanu za kontacepcijom. Ako ne dobijete ciklus u roku od nekoliko meseci, najbolje bi bilo da se obratite doktoru.

 

8) MOŽETE DA SE ZAŠTITITE PET DANA NAKON NEZAŠTIĆENOG SEKSA

 

Većini žena i dalje nije najjasnije šta je to pilula za “dan posle”. Ovakve pilule mogu da spreče neželjenu trudnoću nakon nezaštićenog seksa, i to u roku od tri do pet dana, u zavisnosti od brenda. Pilula za dan posle nije isto što i pilula za abortus. Ove pilule mogu da se nadave u apoteci, nije vam potreban recept, ali ih ne treba koristiti često.

 

9) USKORO ĆEMO DOBITI MUŠKE PILULE

 

Iako istraživači još uvek ne mogu da daju tačan datum kada možemo da ih očekujemo, uveliko se radi na muškim pilulama za kontracepciju. Biće u opciji tablete na bazi hormona, i one koje ne sadrže hormone, i trebalo bi da budu podjednako efikasne. Naučnici su otkrili molekul koji drastično smanjuje broj spermatozoida kod miševa, i nadaju se da može da se koristi i kod ljudi.

 

Foto: Copyright: Profimedia.rs

izvor:blic.rs

Komentara
Loading...