Ah nije im lako : Ovo su najčešći problemi naših porodilja

Kako ćete se oporavljati nakon porođaja, zavisiće pre svega od toga kako ste se porodili – prirodno ili carskim rezom, kao i da li je porođaj bio lak ili težak. Svaki porođaj je drugačiji to morate da shvatite , bilo da vam je prvi drugi treći , isto tako nije isto imati jedno dete ili roditi blizance . Evo šta to najviše muči naše porodilje .

Bol u predelu međice
Boravak u bolnici nakon prirodnog porođaja traje obično tri-četiri dana, mada sada i posle 2 dana se ide kući  a  nakon carskog reza sedam do deset dana.
Bol u predelu međice (deo između vagine i čmara) se javlja kod prirodnog porođaja, bez obzira da li je rađena epiziotomija ili ne. Žene koje su porođene carskim rezom nemaju taj problem. Razlog pojave bola i kada međica nije sečena, jeste njeno preterano rastezanje i pritisak bebine glave na tkivo, uz dodatno razvlačenje koje čini babica pri samom rađanju bebe. Bol može da bude blag, ali i veoma jak, što zavisi od stepena traume kome je međica bila izložena. To znači da, ako ste bebu lako rodili, iz nekoliko napona, a pri tome je bila sitnija i sa manjim obimom glave – istezanje tkiva će biti manje, pa će samim tim kasnije manje da boli. Ako se porođaj završi bez epiziotomije i ne dođe do pucanja međice, ubrzo ćete moći da sedite bez većih problema. Ali, ako je beba krupna ili ima veći obim glave, i napinjali ste se jako dugo – sigurno ćete imati bolove, zbog velike traume koje je pretrpelo karlično dno. Nekada dođe do rascepa međice pri napinjanju, jer tkivo nije dovoljno elastično.

Kontrakcije materice
U periodu između 12 i 24 sata nakon porođaja se javljaju kontrakcije koje vraćaju matericu u malu karlicu, i mogu da budu bolne. Jače su kod žena koje su rađale više puta ili su rodile blizance, jer su kod njih mišići materice oslabljeni prevelikim rastezanjem. Pojačavaju se tokom dojenja, jer se tada luči oksitocin, pa je nekada neophodno uzimanje analgetika. Proces vraćanja materice se završava za četiri do sedam dana. Ukoliko traje duže, obavezno se treba javiti lekaru, jer je moguće da postoji još neki razlog.

U prvih 6 meseci posle porođaja ovo ne očekujte ni od sebe ni od vaše bebe !!

Znak materice koja se skuplja

Kada izbacite posteljicu, vaša materica će težiti oko jednog kilograma. U roku od šest nedelja, postaće 95 procenata lakša. Ukoliko dojite bebu, materica će se brže smanjivati jer se tokom dojenja oslobađa više oksitocina. Do kraja prve sedmice, vrh materice biće na pola puta između vašeg pupka i vrha stidne kosti. Dve nedelje nakon porođaja, nećete moći da osetite vrh materice. To je zadivljujući proces kada imate u vidu veličinu materice na kraju trudnoće dok su u njoj bile beba, posteljica i plodova voda. Materica će zauvek ostati veća nego pre trudnoće, ali kad jednom povratite jačinu mišića abdomena, to niko neće primećivati, pa čak ni vi.

Iscrpljenost
Rezovi od epiziotomije, carskog reza ili rupture se zbrinjavaju, ali su razlog bolova koje porodilje imaju u periodu oporavka. Veliki napor kome ste izložene tokom napinjanja i istiskivanja bebe može da dovede do premorenosti i teškoća pri dubokom udisaju. Takođe, neke porodilje imaju osećaj da ih boli čitavo telo.

Bol i oticanje

Nakon porođaja, područje genitalija biće otečeno, bolno i razvučeno. Ako ste imali dug, težak porođaj, ušivanje ili epiziotomiju, osećaćete mnogo bola i nelagodnosti. Radite vežbe za jačanje mišića karličnog dna od prvog dana kako biste povratili tonus mišića i potpomogli zarastanje rane.

Prvi mamini sati nakon porođaja: Činjenice o kojima se retko govori

Bol u dojkama 

- Oglasi -

Čak iako odlučite da ne dojite bebu, hormonske promene koje pripremaju grudi za dojenje i dalje će postojati. Hipofiza počinje proces laktacije lučeći hormon prolaktin. Kada taj prosec počne, beba podstiče proizvodnju mleka svojim čestim sisanjem. Bez obzira da li dojite bebu ili ne, dva do četiri dana nakon porođaja vaše dojke će postati krupnije i čvršće i možda će vas boleti dok se pripremaju za proizvodnju mleka.

Rana od carskog reza

Nakon carskog reza, žene uglavnom vide samo površinski rez, koji može da boli ili peče kada prođe dejstvo anestezije, a pogoršava se kada pokušaju da promene položaj. Međutim, on postepeno prolazi za nedelju do dve dana. Pošto je nekoliko slojeva tkiva u dubini takođe sečeno i ušiveno, svaki pojedinačno može da boli dok zarasta. Kao i žene koje su se porodile prirodno, i one koje su porođene carskim rezom osećaju stezanje materice.

Bol u leđima 

To je bol nalik ukočenosti koji Vam smeta pri oporavku posle porođaja.

Šta treba da znate povodom bola u leđima?

Potrebno je vreme da se leđa vrate u normalu te budite strpljivi i ne pokušavajte da učinite previše, previše rano.

Ginekološki pregledi posle porođaja su jako bitni evo i zašto i koji su to !!

Šta učiniti povodom bolova?

Bolovi u leđima posle porođajaSamo polako. Možete pomoći svojim leđima da se vrate u normalu samo ako budete jako pažljivi prema njima i obratite pažnju kako ih koristite za šta Vam treba dosta vremena jer leđa koristite sve vreme.

– Vodite računa o tome kako se savijate i ispravljate. Kada podižete bebu, perete veš, morate znati da pokret počinje iz kolena, ne iz leđa.
– Ne grbite se dok hranite bebu ili je mazite. Prava kičma je zdravija kičma.
– Koristite tabure ili neku stoličicu da odmorite noge dok npr. hranite bebu. Svakako ste zaslužili da malo podignete noge.
– Pokušajte da ne stojite dugo. Svaki put kada dugo stojite, podignite jednu nogu na nešto kako biste otklonili pritisak sa donjeg dela kičme.

DIVNE VESTI : Svaka rođena beba u 2017. dobiće besplatna kolica

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...