Ako im usadite OVE lekcije, mališani će se osloboditi negativnih osećanja!

0

Kada vidimo dete kako se ljuti na drugara zbog igračke ili nečeg što mu je uradio, vrlo često se zapitamo kako da ga naučimo da oprašta.

Nije lako naučiti dete ovim lekcijama. Neka istraživanja pokazala su da za opraštanje treba da postoji, pored razvoja, još nekoliko stvari. Recimo, dete će lakše oprostiti ako mu se drugar izvini.

Da li dete treba da oprosti baš svakom?

Roditelji obično ne žele da dete baš svakom oprosti, već da nekad treba da bude na svojoj strani i bori se za sebe, Ipak, neki stručnjaci ističu da ti stavovi nisu dobri i da je opraštanje zapravo dobro za samo dete, jer će se tako osloboditi negativnih i ružnih osećanja.

Važno je da naučite dete da opraštanje ne znači da li je neko u pravu ili nije, već da ono služi tome da razumemo tuđi postupak i popravimo odnos.

Takođe, treba da naučimo dete da posmatra stvari iz tuđe perspektive i ima više razumevanja za druge. Saslušajte dete kada vam ispirča problem, a onda ga polako navedite da razmisli zbog čega bi drugar uradio to, neka pokuša da se stavi u njegove cipele. Možda se nije osećao dobro, možda mu je bio loš dan. Iako to ne treba da nam bude opravdanje da povredimo ljude koje volimo, ipak možemo pokušati da razumemo, naročito ako nakon toga sledi iskreno izvinjenje.

Ove osobine su važne, ne samo zbog popravljanja odnosa sa drugima, već i da bi se dete samo dobro osećalo i da ne bi u sebi nosilo neke loše osećaje.

izvor stil.kurir.rs/

Komentara
Loading...