Ako ove osobine prepoznajete i u svom mališanu, znajte da odgajate hrabro dete!

Nisu sva deca hrabra samo zato što su znatiželjna. Oni su mali i moraju da uče, pa su zato i znatiželjni, ali nisu sva deca ista.

To što je vaše dete hrabro stalo na svoje nožice i pre vremena krenulo u svet, ne znači nužno da se radi o hrabrom detetu.

- Oglasi -

Naravno, tu je jako bitan njihov fizički razvoj, ali kada je reč o strahovima, neka se deca jednostavno manje boje od drugih. I to znači da su već u svojim prvim mesecima (godinama) pokazali da su hrabri, jer svako se dete boji, ali dok za jednu decu strah znači odustajanje, druga deca uprkos strahovima grabe dalje ne dajući da ih strah spreči u njihovim naumima.

Reči koje provereno smiruju dete: Od bebe do tinejdžera!

Male hrabrice, rekli bismo.

Kako prepoznati da je dete hrabro, a ne da samo srlja bez razmišljanja. Tu se krije velika razlika. Jer hrabra deca jako često reaguju s oprezom. Često se ponašaju i kao mali šefovi, ali to je samo zato što se ne srame i ne boje da stvari urade po svom, bez prethodnih uputstava. Ako neke od ovih osobina prepoznate i u svom detetu, znajte da odgajate hrabro dete, i to imajte na umu svaki put kad vaše dete odluči da uradi nešto riskantno.

1. Dete se ne boji da proba nešto novo

Ovakvu decu ne koči nikakav strah da neće biti dobri u tome što se upravo spremaju da urade. Oni su čak i svesni da prvi put možda neće biti tako dobro, ali se ne boje da probaju. Za njih ne postoji pojam negativnih posledica – njima je zabavno barem da pokušaju.

Vaspitajte stvarno dobro dete: Posle ovog ćete biti sigurni da ste stvorili čoveka!

2. Dete dobro razmisli hoće li uspeti u svom naumu, ali ne dozvoljava da ga saznanje spreči da ipak proba
To nisu deca bez strahova, to su samo deca koja se ne boje svega i svačega, za njih strah od neuspeha ne postoji jer uvek postoji druga šansa da budu bolji i da uspeju.

3. Dete najčešće ne sluša vaša uputstva

Prezauzeto je osmišljavanjem i provođenjem svog načina. Ako vi mislite da je lakši put levo, vrlo verovatno da će se vaše hrabro dete zaputiti desno – gde je teže, ali i privlačnije.

Jovan Memedović: Roditelji vaša deca boluju od nedostatka prirode

4. Strastveni su u svojim uverenjima

Slično kao i kod dece s velikim samopouzdanjem (mala je razlika između visokog samopouzdanja i hrabrosti), hrabra deca vrlo su strastvena u svojim uverenjima, u svojim hobijima i svojim načinima zabave. Skokovi s visine, jurnjava na biciklu, penjanje po drveću – koliko god roditeljima izgledali riskantni, ako se vaše dete ne boji da radi sve to, nema šanse da ga iko odgovori od toga.

5. Savršeno uče na svojim greškama

Za hrabru decu ne postoji neuspeh – postoji samo neuspeh koji se može popraviti sledeći put ili deseti put. Umesto da izbegavaju ono što im ne ide, hrabra će deca učiniti sve da isprave grešku i nauče bolje.

Svako bi trebalo da ima dvoje dece i to u razmaku od tri godine ! EVO I ZAŠTO

5. Fleksibilni su
Ovakvu decu lako je iznenaditi, ali nikakvo iznenađenje neće pokvariti njihove naume. Na primer, u poslednjem momentu ste promenili planove i sada dete zajedno sa vama mora da „radi“ na organizaciji dana – hrabro dete se tome čak i raduje, jer svaka nagla promena za njih znači manje-više novu avanturu.

6. Imaju svoje ideje i ne boje se da ih izraze

Hrabra deca se često čine kao mali šefovi samo zato što se, zaista, ne plaše da pokažu svoj stav. Oni će biti ti koji će smišljati nove ideje, a čak i da nijedna ne prođe dobro – u društvu, u vrtiću, u školi – njih to neće omesti u osmišljavanju nove.

7 NAVIKA RODITELJA ČIJA DECA UMEJU DA SAMA REŠAVAJU PROBLEME

7. Vole da samostalno uče

Znate da postoje deca kojima uvek treba neka pomoć sa strane, em što se boje da probaju sami, em što im uvek nedostaje društvo koje će biti uz njih, ali hrabroj deci ne treba niko kada naume da probaju i nauče nešto novo. Zato, kada vidite vaše malo hrabro dete kako sedi samo u ćošku, bez brige, ono se ne skriva ni od koga, ono je verovatno koncentrisano na neki svoj zadatak.

8. Smeli su, katkad i bezobzirni

Iako ćete se verovatno više puta zapitati da li je treblo da sa detetom malo više razgovarate o posledicama njegovog ponašanja, vaše dete će vas verovatno razuveriti – jer koliko god vi pričali, dok oni sami ne osete da bi posledice mogle biti ili već jesu rizične – tek tada će shvatiti sve ono na što ste ih upozoravali.

9. Oni uvek testiraju svoje mogućnosti

Za hrabru decu čini se ne postoje granice. Tačnije, one su tu da ih dete pomera i tu je teško na bilo koji način uticati na njih da prestanu. Jednostavno – hrabra deca se ne boje da istražuju i isprobavaju nove stvari u svom životu.

Čuveni dečji psihijatar: Manji je greh ako u gnevu pljesnemo dete, nego da se lažno ponašamo!

10. Oni zaista vole da budu lideri

Ne zato što vole da budu glavni, već zato što često nemaju strpljenja da čekaju da neko manje hrabro dete preuzme tu ulogu. Ali, ako se u njihovom okruženju pojavi neko hrabriji, rado će stati uz njega i kročiti njegovim putem, čisto da dokaži da i oni to mogu.

11. Oni su i jako pažljivi

Ukoliko se u kvartu, parku, vrtiću, školi pojavi neko novo lice, hrabro dete će uvek prvo prići i poželeti dobrodošlicu. I to zato što se ne stidi i ne boji konkurencije.

12. Njih pokreće stres

Mnoga se deca u stresnim situacijama povlače u sebe, ali ne i hrabra deca. Njima su stres i pritisci pokretači.

13. I često ih uopšte nije briga što drugi misle

Jer se ne boje da rade po svom, jer se ne boje da izraze svoje mišljenje, jer imaju svoje ideje i svoje načine da sve urade po svom. To ne znači da ne cene mišljenje drugih, ali da li će ga poslušati, to je već drugi par rukavica.

izvor. (Index.hr)

Zašto su deca tako NEMOGUĆA u blizini svojih majki ?

 

 

Komentara
Loading...