Akupunktura u trudnoći

0

Akupunktura u trudnoći tako sve češće pronalazi svoje mesto. Mnoge žene teško podnose trudnoću, a rešenje za lakše drugo stanje može da se nađe i u drevnoj kineskoj medicini.

 

Razlozi za to su brojni.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da akupunktura može biti korisna u trudnoći za smanjenje bola, mučnine i drugih problema.

Međutim, pre nego što odlučite da koristite akupunkturu tokom trudnoće, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom ili babicom.

Neki stručnjaci veruju da akupunktura može biti bezbedna tokom trudnoće, dok drugi preporučuju oprez.

Ako odlučite da se bavite akupunkturom tokom trudnoće, važno je da izaberete licenciranog i iskusnog praktičara.

 

 

Takođe je važno da obavestite svog lekara o svim zdravstvenim stanjima koja imate i o svim lekovima koje uzimate kako biste izbegli moguće rizike.

U nekim slučajevima, akupunktura se ne preporučuje u trudnoći, kao što su trudnoća visokog rizika, preteći pobačaj ili prevremeni porođaj.

Zbog toga je najbolje konsultovati specijaliste pre upotrebe akupunkture tokom trudnoće.

 

Gordana Petrović, specijalista tradicionalne kineske medicine u oblasti akupunkture, uže specijalnosti u oblasti reproduktivne medicine i fertiliteta, ispričala nam je najpre nešto o toj drevnoj kineskoj metodi, kako bi nam pojasnila kako se može pomoći budućoj mami akupunkturom.

-Akupunktura je deo kineske medicine stare više od 4000 godina. U svetu, a i kod  kod nas, stiče sve veću popularnost usled veće obaveštenosti o njenim prednostima, bilo kao samostalne, ili komplementarne terapije.

Tako je i akupunktura u trudnoći sve popularnija.

Tokom protekle decenije napravljeno je niz studija koje potvrđuju njenu efikasnost, posebno u pripremi porođaja i kao opcija za ublažavanje bolova tokom samog porođaja, navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da je u Zapadnoj Evropi, Australiji i Novom Zelandu, akupunktura široko primenjena i visoko cenjena od strane konvencionalnih medicinskih ustanova i bolnica, gde se veoma često primenjuje kao deo samih struktura.

 

Akupunktura u trudnoći- kada se preporučuje

U radu sa trudnicama u bilo kojoj fazi trudnoće plan tretmana se određuje u odnosu na godine, prethodnu medicinsku istoriju, opšte zdravstveno stanje i stil života svake pacijentkinje ponaosob, objašnjava  Petrović.

Od samog začeća i u prvih dvanaest nedelja trudnoće, akupunktura pomaže u slučajevima jutarnje ili celodnevne mučnine, kao i kod stimulacije perifernog nervnog sistema koji podstiče lučenje endorfina, “hormona sreće”, ublažavajući time akrivnost centralnog nervnog sistema i lučenje adrenalina.

-Time se reguliše kompletan hormonski sistem vašeg tela koje je sada u “drugom stanju” i time vam omogućava da nastavite sa redovnim dnevnim obavezama manje-više neometano, navodi Petrović.

Pomaže kod bolova, neugodnih simptoma i stresa

Kako vaša trudnoća napreduje, ona ponekad donosi tegobe koji su uzrokovane ubrzanim razvijanjem vaše bebe i akupunktura je tada od neprocenjive koristi ako se borite sa bolovima u leđima i / ili karlici, i u glutealnom predelu, kada možete da imate tegobe slične išijasu.

U slačajevima poremećenog sna usled težeg nalaženja udobnog položaja u toku spavanja, kao i kod čestih pojava usporenog varenja i sporijeg pražnjenja creva akupunktura u trudnoći takođe pokazuje svoje pozitivno dejstvo.

-Tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće vaše telo prolazi kroz još veće promene pripremajući vas za vreme kada ćete konačno da upoznate svoju bebu. U ovoj fazi akupunktura će da vam pomogne da otklonite eventualni strah i anksioznost u vezi sa približavanjem rođenja vašeg deteta, što je čest slučaj, naročito ako se radi o prvoj trudnoći, ističe naša sagovornica.

Ukoliko ste imali tretmane akupunkture tokom prethodnog perioda, ovo se onda ne odnosi na vas, jer se u ovoj fazi većina vaših telesnih funkcija, uključujući i regulaciju stresa, već normalizovala.

Vodi do bezbednog porođaja i olakšava oporavak

-U završnoj fazi, pred sam porođaj, akupunktura u trudnoći pomaže u omekšavanju grlića materice i obezbeđuje stalan i neometan protok kiseonika i krvi u karličnom delu.

Kada je beba spremna za svoj poslednji deo puta, akupunktura podstiče kontrakcije i obezbeđuje njihov odgovarajući ritam, a koristi se i za ublažavanje bolova, bilo kao samostalna ili komplementarna metoda, pojašnjava doktorka.

Takođe, ona navodi da u slučaju karličnog porođaja, uz pomoć samo nekoliko akupunkturnih tačaka i u kombinaciji sa terapijom moksibustije, tokom tri do pet tretmana moguće je vratiti bebu u pravi položaj (okrenuta glavom) i time znatno olakšati porođaj majci i detetu.

-Akupunktura je izuzetno korisna i za ubrzavanje procesa oporavka i eventalno zarastanje rana, bez obzira na način porođaja.

Podstiče funkciju lučenja mleka i pomaže kod uspostavljanja dojenja bebe ukoliko se pojave problemi na tom planu, kao i kod ponovnog uspostavljanja hormonalne ravnoteže. Veoma blagotvorno deluje i kao prevencija i kao tretman u slučajevima post-natalne depresije, priča naša sagovornica.

FreePik-Trudnoća

Isključivo uz nadzor lekara i specijaliste

Kako kaže, akupunktura je potpuno bezbedna tokom svih faza trudnoće, pod uslovom da odaberete kvalifikovanog i pravilno obučenog akupunkturologa-specijalistu za ovu oblast medicine

-Vaš akupunkturolog treba da uspostavi saradnju sa ostalim zdravstvenim radnicima koji brinu o vama tokom trudnoće, a naročito sa babicama, s obzirom na to da je izuzetno važno da vam se obezbedi odgovarajuća nega tokom ovog najvažnijeg i najradosnijeg perioda u vašem životu, zaključuje naš stručni konsultant za akupunkturu Gordana Petrović.

 

Kako sve akupunktura pomaže na putu do bebe i povećava uspešnost VTO procesa, pročitajte u ovom tekstu.

 

Dodatne informacije o tretmanu akupunkture, kao i o slobodnim terminima, možete da saznate pozivom na broj 021 382 8887, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Foto FreePik
Komentara
Loading...