Amniocenteza: Kada se preporučuje i koji su rizici?

0

Amniocenteza je pregled koji se, isključivo na lekarsku preporuku, izvodi u drugom tromesečju trudnoće.

Gloved hand pointing needle at pregnant woman's stomach

Radi se o postupku u kome se iglom uzima uzorak plodove vode (amnionske tečnosti), s ultrazvukom kao pomagalom lekaru da uvede iglu što dalje od ploda. Uzorak se dalje ispituje u laboratoriju pomoću genetskih i biohemijskih testova.
Analizom ćelija ploda koje se nalaze u amnionskoj tečnosti otkrivaju se eventualni hromozomski poremećaji, najčešće Daunov sindrom. Pregled nije obavezan, odluku donose trudnica i partner na predlog lekara. Zbog toga što se radi o invazivnom postupku koji sa sobom nosi određene rizike, jako je važno da roditelji od ginekologa dobiju sve informacije o postupku i njegovim mogućim posledicama.

Kada se radi amnicenteza?

Amniocenteza se radi između 16. i 19. nedelje trudnoće, i ako rezultati testova za skrining hromozomopatije pokažu rizik veći od 1:250, ako se na ultrazvuku uoče znakovi hromozomske anomalije, ako je trudnica u prošlim trudnoćama imala hromozomsku anomaliju i ako u obitelji ima genetskih poremećaja.
Radi se i u slučajevima sumnje na rascep neuralne cevi, kako bi se ocenila zrelost fetalnih pluća ako mama mora roditi pre vremena i kako bi se procenilo stanje ploda u slučaju bolesti zbog nepodudarnosti Rh-faktora. U poslednja dva slučaja pregled se obavlja u drugoj polovini trudnoće.

Rizik

Postupak trudnice ne opisuju kao bolan, nego neugodan. Radi se o agresivnom postupku koji se dovodi u vezu s rizikom od pobačaja. Jedna od 200 do 400 trudnoća nakon amniocenteze upravo tako završava. Rizik je manji u centrima gde se ona često izvodi i kada se pri postupku koristi ultrazvuk. Najčešće komplikacije su infekcija ili oticanje plodove vode, a ozlede iglom su nešto ređe. Stoga amniocentezu ne bi trebalo raditi ako ne postoji konkretan razlog.
Ponekad žene nakon pregleda koji ukupno traje oko 45 minuta (samo uzimanje uzorka traje oko pet minuta) imaju blaže komplikacije poput stezanja materice, vlaženja ili osećaja nelagode oko mesta uboda. Ako smetnje potraju ili postanu jače, odmah se treba javiti lekaru.

Izvor: Index.hr

PROČITAJTE I OVO

Komentara
Loading...