Amniocenteza (VIDEO)

0

Amniocenteza je procedura kojom se uzima plodova voda iz materice, koja se šalje na laboratorijske analize radi određivanja kariotipa bebe, odnosno broja i izgleda hromozoma.

Najvažniji razlog zašto se radi amniocenteza je da bi se utvrdilo da li beba ima genetskih ili hromozomskih abnormalnosti, kao npr Daunov sindrom.

Amniocenteza omogućava postavljanje dijagnoze dok je beba u uterusu.

Šta prethodi amniocentezi?

Pre amniocenteze radi se ekspertski ultrazvuk i skrining testovi.

U 12. nedelji trudnoće radi se ekspertski ultrazvuk, kada ginekolog kontroliše da li postoje anomalije kod ploda, proveravaju se bebini hromozomi i vrši se procena rizika od Daunovog sindroma.
Zatim se rade skrining testovi, kojima se takođe otkrivaju anomalije.

Dabl test iz krvi trudnice radi se otprilike u isto vreme kada i ekspertski ultrazvuk, a tripl test nakon 15. nedelje.

Ukoliko rezultati nisu najpovoljniji, lekar će vas verovatno uputiti kod genetičara, sa kojim ćete se konsultovati i doneti odluku da li želite da radite amniocentezu.

Zašto se radi amnoicenteza?

Ukoliko je majka starija od 35 godina, a otac od 42, amniocenteza spada u obaveznu proceduru kojom se isključuje mogućnost pojave Daunovog sindroma ili neke druge malformacije ploda.

- Oglasi -

Međutim, u današnje vreme na amniocentezu šalju se i mlađe trudnice ukoliko postoje i druge indikacije za izvođenje ovog testa (sumnjiv rezultat “dabl” i “tripl” testa, abnormalnosti otkrivene ultrazvukom, postojanje hromozomopatije u porodici ili kod prethodno rođenog deteta).

Dakle, ako je analizom krvi trudnice utvrđeno postojanje određenih hormona, lekar će joj sugerisati da se podvrgne analizi plodove vode jer je to najbolji način da se utvrdi ili isključi postojanje bilo kakvog oboljenja ploda.

Da li je ova procedura pouzdana?

Amniocenteza je veoma pouzdana metoda, čak u oko 99.4% slučajeva, ali je i invazivna i nosi određene rizike.

Neuspešna može da bude jedino u slučaju da nije uzeta dovoljna količina plodove vode, ili ako nije uzet adekvatan uzorak

Da li obavezno sve trudnice treba da rade amniocentezu?

Ne. Skrining testovi (ekspertski ultrazvučni pregled, dabl i tripl test) su obavezni u prvom trimestru trudnoće za sve buduće mame, pa ukoliko rezultati ukazuju da postoji opasnost od eventualnih anomalija ili bolesti kod ploda, tek tada bi trebalo obaviti dalja ispitivanja.

Koliko je bezbedna ova procedura ?

Rizik od hromozomskih anomalija povezan je sa godinama starosti majke.

Zato amniocentezu najčešće obavljamo  samo kod žena koje su starije od 38 godina , kod parova koji su već imali dete hromozomskim anomalijama ili kod parova gde jedan partner ima neku takvu anomaliju!

Foto Devet Meseci

- Advertisement -

Komentara
Loading...