BAŠ Ovako izgleda bebin prvi dan

0

Ukoliko je reč o zdravoj trudnoći, normalnom porođaju i dolasku na svet zdrave bebice, a tako je u skoro 90 odsto slučajeva, beba se prvo položi na majčin stomak i grudi. Na ovaj način, praktično se nastavlja prisnost između majke i deteta koja je stvarana tokom punih devet meseci. Do ovog nežnog kontakta telo uz telo, dolazi, dakle, pre presecanja pupčane vrpce, a on se praktikuje posle vaginalnog porođaja kada je majka budna i svesna događaja oko sebe.

Strepnja koju porodilje osećaju u vezi sa zdravljem bebe, ovim prvim kontaktom ublažena je ili otklonjena – koža majke dodiruje bebinu kožu. Osim što će posmatrati bebu, proveravati da li su svi prstići na broju i slično, većina majki osetiće lepotu ovog čarobnog trenutka.

U porođajnoj sali

Posle ovog prvog kontakta, bebi se seče pupčana vrpca i obrađuje pupak. Više se ne primenuje nekada uobičajeno čišćenje nosića i sipanje antibiotskih kapi u oči, osim kada je po proceni lekara to neophodno.

Presecanje pupčane vrpce praćeno je plačem koji je znak da su bebine respiratorne funkcije razvijene. Ali, ne plaču sve bebe jednako snažno i dugo. Od trenutka rođenja, bebe su “male” ličnosti i svaka plače na svoj način.

Merenje telesne težine, dužine i obima glave, takođe se obavlja u porođajnoj sali. Potom se beba uvija u sterilnu pelenicu i ponovo stavlja pored majke. Ovaj drugi kontakt s majčinim telom, ujedno je i prvi bebin kontakt sa izvorom hrane – majčinim mlekom. Neke će bebe rado prihvatiti bradavicu i popiti nekoliko kapi mleka, ukoliko mleka već ima, dok druge neće biti preterano raspoložene za jelo.

Nakon uobičajenog ocenjivanja deteta koje obavlja ginekolog ili pedijatar, beba, zavisno od uslova u porodilištu i stanja u kojem se nalazi majka, i dalje ostaje uz majku ili se odnosi u boks za bebe.

Ukoliko je potrebno da se porodilji obavi revizija ili šivenje nakon epiziotomije, beba će biti smeštena na pult pored njenog kreveta, a ako ovakve intervencije nisu potrebne, a za to postoje uslovi, beba se ponovo polaže pored majke.

Prvo kupanje

Dva do dva i po sata po rođenju, vreme je za prvo kupanje. Beba se kupa čistom vodom i rastvorom esemptona koji je zapravo blago dezinfekciono sredstvo. Verniks, odnosno male ljuspice na koži novorođenčeta, tada najčešće spontano otpadnu. Ako ne otpadnu odmah, uklone se blagim trljanjem frotirom ili upotrebom bilo kojeg ulja za bebe. U slučaju da je dete smešteno u boksu, tu se i kupa, a ukoliko je smešteno u sobi sa mamom, kupa se uz prisustvo majke. Bebu kupa pedijatrijska sestra.

Prvi lekarski pregled

Posle kupanja, pedijatar pregleda bebu. Najlepše je kada majka prisustvuje ovom “premijernom” pregledu. Iskustva su pokazala da su majke ponekad zbunjene, sumnjičave, pa i zabrinute kada se pregled obavi u boksu, posle čega ih pedijatar informiše o stanju deteta. Vešti pokreti pedijatra kojima pomera dete, ulivaju samopouzdanje majkama i one su spremnije da što pre počnu same da podižu dete, da ga kupaju i drže u naručju.

Ovaj pregled je veoma važan, pošto će pedijatar otkloniti sve sumnje i nedoumice kada su u pitanju stanje i zdravlje bebe. Ako majka ili pedijatrijska sestra primete bilo šta neobično, obaveštavaju pedijatra koji će još jednom pregledati dete.

Za sve brižne mame koje očekuju prinovu i koje, što je naravno uobičajeno, strepe da li će sa bebom biti sve u redu, važno je pomenuti da su problemi retki i da su bebe zdrava populacija. Neke majke će možda biti zbunjene bojom kože svog deteta, grimasama koje pravi, načinom na koji gleda ili sisa (ako je uopšte raspoloženo da sisa)…

Autor: Life Content, M.K.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

Komentara
Loading...