Beba može da ima do 10 prehlada tokom prve godine života

0

Onako mali, a dišu na nos? Šta može da im bude. Na ovo često pitanje roditelja odgovara dr Snežana Tomoć, pedijatar na sajtu Trudnocaizdravlje.rs.

Zapušen nos (nazalna kongestija) nije bolest već simptom. Posledica je s jedne strane guste sluzi i sekreta u nosnim hodnicima, a sa druge otoka upaljenih krnih sudova u sluznici koja oblaže nosne hodnike.

Nije uvek jasno šta je uzrok zapušenog nosa. Odojčad i mala deca su često prehlađena i tek počinju da grade svoj imunitet na viruse, ali pored prehlade postoje mnogi drugi potencijalni uzroci zapušenog nosa.

Vazduh koji udišemo sadrži mnoge nečistoće(prašina, polen, virusi, bakterije), a nos deluje kao svojevrstan filter. Sve što uđe u nos a naš imuni sistem proceni da mu tu nije mesto, izazva oslobađanje hemiske supstance “histamin” koja dramatično poveća protok krvi u sluznici nosa, što za posledicu ima otok sluznice nosa i zapušenje. Otok sluznice stimuliše proizvodnju velike količine sluzi putem koje organizam pokušava da izbaci strane čestice.

U kratkom vremenskom roku zapušen nos ne predstavlja veliki problem kod dece.

Međutim bebe koje isključivo dišu na nos, postaju uznemirene ako zapušenost potraje suviše dugo. Otežano disanje zbog zapušenog nosa utiče i na sposobnost deteta da se pravilno hraniti.

Uz sve to, javlja se problem sluha i odloženog razvoja govora kao posledica ponovljenih infekcija uha, koji su često povezani sa dugotrajnim zapušenjem nos (zbog alergije, hronične bolesti ili povećanih adenoida).

Šta izaziva zapušenje nosa kod beba ?

Zapušen nos kod beba nije uvek zbog bolesti. Pun nos može biti uzrokovan od više različitih poremećaja kao što su suv vazduh, infekcije, alergije, stranog tela, prekomerne upotrebe nekih sprejeva za nos ili kapi , ali i uvećanih adenoida.

Suv vazduh

Novorođeče anatomski ima sitan nos i veoma uske nosne hodnike koji su osetljivi na suv vazduh. Izlaganje suvom vazduhu tokom zimskih meseci isuši nosni sekret novorođenčeta, što dovodi do otežanog disanja. Ovde se tehnički ne radi o zapušenju nosa, već je otežano disanje posledica male strukture nosa i sušenje nosnog sekreta a ne upale nosnih hodnika. Pri tome se novorođenče subjektivno dobro oseća i nema nikakvih pražnjenja iz nosa.

- Oglasi -

Jedan od najsigurnijih i najefikasnijih načina da se pomogne bebi u ovakvom stanju jesu slani rastvori u spreju ili kapima za nos. Ovi proizvodi su dostupni bez recepta. Ako se koristite kapi, stavljaju se po dve kapi u svaku nozdrvu više puta u toku dana da ražitke sasušenu sluz a zatim se pumpicom povuče i usisava mešavina sluzi i slanog rastvora.

Ovlaživači vazduha, mogu biti od pomoći u zimskim mesecima kada je vazduh posebno suv.

Iritansi

Različiti iritansi kao što su prašina, hemijskia isparenja, dim cigareta i mleko mogu da iritiraju delikatna tkiva u nosnom hodniku bebe. Ova iritacija dovodi do zapušenja nosa i pojave nosnog sekreta.

Prehlade i grip

Zapušenje nosa i pražnjenje sekreta su između ostalog simptomi infekcije gornjeg respiratornog trakta, to jest prehlade ili gripa. Zbog nezrelog imunog sistema, prehlade i grip su veoma česte u najranijem detinjstvu. Beba može imati od 6 do 10 prehlada tokom prve godine života. Prehlade su izazvane različitim virusima, od kojih neki mogu da se prenose sa osobe na osobu kroz vazduh ili direktnim kontaktom.

Prehlade su daleko češće od gripa ali ipak manje ozbiljne. U najgorem slučaju prehlada može dovesti i do sekundarne bakterijske infekcije srednjeg uva ili sinusa kod beba, koje se onda moraju lečiti antibioticima.

Simptomi gripa obično uključuju glavobolju, groznicu, bolove u mišićima, slab apetit i umor. Grip ponekad može da se pogrešno dijagnostikuje kao prehlada, što potencijalno predstavlja opasnost po život zbog komplikacija gripa poput upale pluća.

Klinički znaci gripa su groznica, kašalj i sekret iz nosa koji je prvo svetao, a potom žut i gust. Starije dete može da se žali i na glavobolju, bolove u zglobovima, mišićima ili bol u grlu. Beba može da razvije poteškoće ishrane (u zavisnosti od toga koliko je zapušen nos ili kako je boli grlo).

Simptomi obično traju do 2 nedelje. Pedijar postavlja definitivnu dijagnozu prehlade ili gripa na osnovu krvne slike, leukocita i leukocitarne formule, CRP analize i rezultata brisa guše i nosa. Ako beba u toku bolesti slabije jede, treba se potruditi da makar pije dosta tečnosti.

Zapušenje nosa je gore u ležećem položaju, pa se preporučuje da roditelji drže bebu u polu-uspravnom položaju podizanjem gornjeg kraja dušeka. Cela porodica treba redovno da pere ruke kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti drugim članovima porodice.

- Advertisement -

Komentara
Loading...