Beba ne želi da se odvoji od vas? Evo šta možete da učinite

0

Možda vam se činjenica da vaš, inače veseo, mališan sada urla čim niste u njegovoj blizini čini korakom unazad, ali to je normalna i zdrava faza.

Pozdraviti bebu i otići nije lako, a kada je to propraćeno plačom, vriskom i posezanjem za vama – gotovo nemoguće.

“Separacijska anksioznost zapravo je veliki korak u intelektualnom i emocionalnom smislu. Vaše dete prvi put počinje da razmišlja o vama dok vas nema”, ističe Alana Grin, autorka knjige “Raising Baby Green” za Yahoo Practical Parenting. Bebe uče o odlasku pre nego shvate povratak pa je normalno da se uzrujaju kada roditelji nestanu. Znaju da nešto nedostaje, a u ovom slučaju to ste vi.

Strategija za izlazak

Jednom kada dete shvati da ćete se, nakon odlaska, i vratiti, anksioznost počinje da slabi. To možete vežbati jednostavnom igrom skrivanja. Pokrijte glavu ćebencetom, a zatim se otkrijte vašem mališanu uz mnogo pozitivne energije i smeha. Zatim pokušajte s malo dužim ‘skrivanjima’ tako da napustite sobu na minut-dva. Ako plače, možete mu pevati ili govoriti iz druge sobe, kako bi znalo da ste blizu iako vas ne vidi. To će vašem detetu pokazati da ćete se vratiti i da je sigurno, iako vi niste neposredno uz njega.

Iskradanje se možda čini kao lak izlaz, ali ako vaša beba počne da vas traži, a vas nema, počeće da misli da možete bilo kad nestati. Umesto toga, smislite pozitivan ritual za odlazak – od poljupca u čelo do kratke pesmice ili plesa.

Na kraju, koliko god vam se činilo okrutnim, možda ćete morati ostaviti vašeg mališana u suzama. Ako se nećkate i predomišljate, dete će ‘snimiti’ vašu neodlučnost te postati još uzrujanije jer će pomisliti da ga ne ostavljate u sigurnim rukama ako vam je tako teško što odlazite. Idite nežno, ali odlučno, a dete će se uz brižnu dadilju ili nekog od članova porodice ubrzo smiriti.

Izvor: roditelji.hr, M. G.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...