Beba operisana zbog defekta kičme pa vraćena u mamin stomak

0

Ova procedura dosad je vršena samo u Belgiji, ali je 26-godišnja Betan Simpson – čiji je termin za pororođaj u aprilu – jedna od nekoliko majki koje je tim belgijskih i britanskih lekara operisao u Londonu.

U Velikoj Britaniji obavljena je operacija još uvek nerođene bebe koja je tokom zahvata bila izvađena iz majčinog stomaka, a po završetku operacije vraćena u matericu. Intervenciji je prethodila dijagnoza teškog oblika spine bifide, defekta kod kojeg se kičmena moždina ne zatvara u potpunosti, što može dovesti do velikih oštećenja kičme, komplikovanih infekcija ali i paralize.

Ova procedura dosad je vršena samo u Belgiji, ali je 26-godišnja Betan Simpson – čiji je termin za pororođaj u aprilu – jedna od nekoliko majki koje je tim belgijskih i britanskih lekara operisao u Londonu, piše Independent.

Betani je kazala da su njoj i njenom suprugu, nakon što su devojčici u stomaku dijagnostikovali spinu bifidu, ponudili nekoliko opcija: nastavak trudnoće, prekid trudnoće ili fetalnu hirurgiju.

“Morali smo da uradimo to. Beba i ja smo takođe morale da ispunimo veoma striktne kriterijume”, kaže Betan.

Operacija je obavljena u 24. nedelji trudnoće, a Betan je tek četvrta majka koja je u Velikoj Britaniji podvrgnuta ovakvom zahvatu u kojem su ključnu ulogu odigrali specijalisti iz univerzitetske bolnice u Londonu.

“O meni su vodili računa najbolji hirurzi iz sveta”, istakla je Betan i dodala da je operacija bila uspešna, ali i da se inače, nažalost, 80 odsto trudnoća prekine kada se roditeljima saopšti da je dete obolelo od ove bolesti. Ona je rekla i da je spina bifida definitivno ozbiljno stanje, ali da ova dijagnoza nije smrtna kazna, već da sve bebe obolele od ove bolesti imaju potencijal da budu kao bilo ko od nas.

izvor .nedeljnik.rs

 

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online