Beba stiže šta nam sve treba ?

Paniku i strah koji se javlja kod roditelja kada svoju prvu bebu dovode kući iz porodilišta nemoguće je izbeći, ali neonatolozi kažu da nema razloga za brigu ukoliko se pridržavaju uputstava koje mama i novorođenče dobiju na otpustu iz bolnice.

 

 

Roditeljima pomaže i patronažna sestra iz Doma zdravlja, koja u prvih pet dana bebinog boravka kod kuće dolazi jednom dnevno i obučava mame i tate kako da pravilno paze i neguju novorođenče.

 

– Pri dolasku kući iz porodilišta treba prvo obratiti pažnju na vožnju bebe u automobilu. Roditelji moraju da se pridržavaju propisa i da koriste adekvatno sedište za bebu. Novorođenče ne smete držati u naručju dok je automobil u pokretu, jer svako naglo zaustavljanje može da istisne bebu iz majčinih ruku. Po dolasku kući bebu treba da čeka čista soba, posetljina u krevecu, pelene, benkice i sve neophodne stvari za higijenu i ishranu – objašnjava dr Branislava Dedović Bjelajac, neonatolog iz Instituta za neonatologiju.

 

Oblačenje, kupanje i nega bebe u prvih nekoliko dana njenog boravka kod kuće je posao patronažne sestre, koja je obilazi i obučava roditelje kako da se staraju o novorođenčetu. Doktorka Dedović napominje da za higijenu bebine kože treba koristiti običnu vodu ili blagi sapun, a da kožu treba čistiti do dva puta nedeljno.
– Ako je potrebno, nakon kupanja treba primeniti odgovarajući emolijens za zaštitu od isušivanja kože. Idealno sredstvo za čišćenje kože treba da ima neutralni Ph i treba da bude blago. Idealni emojiens je gust, pH neutralan sa blagim aciditetom. Beba se kompletno kupa tek kada joj otpadne pupčanik. Potreba za češćim kupanjem se povećava sa većom aktivnošću bebe i većim kontaktom sa okolinom – kaže dr Dedović Bjelajac.

 

BEZ POSETA PRVIH 40 DANA 

Rodbina i prijatelji porodice žele odmah da vide bebu, a doktorka Dedović naglašava da se posete velikog broja ljudi istovremeno ne preporučuju u prvih 40 dana.
– Smatra se da je 40 dana potrebno za oporavak nakon porođaja i da je novorođenčetu potrebno toliko vremena da se adaptira. Takođe, dete se tako štiti od infekcije, pa u prvih mesec dana može da ga poseti samo najbliža rodbina. Svi koji se približavaju bebi moraju prethodno da dobro operu ruke i moraju da budu zdravi – kaže dr Dedović Bjelajac.
Doktorka ističe da su u prvih nekoliko meseci bebinog života veoma bitne kontrole.
– Roditelji moraju bebu da redovno vode na kontrole i kad god imaju neke nedoumice ili ne umeju da se snađu sa bebom treba da odu kod pedijatra i pitaju za savet – poručuje neonatolog.

- Oglasi -

SPISAK  STVARI POTREBNIH ZA BEBU I MAMU

Koliko pelena i benkica treba kupiti, kako pripremiti sobu, kadicu za kupanje, koje flašice, cucle….neka su od pitanja koja u panici postavljaju budući roditelji. Spisak stvari koje bebu treba da dočekaju kod kuće čim stigne iz porodilišta nije kratak, ali je neophodan. Soba u kojoj će beba da spava i provoditi najviše vremena, treba da bude uredna i čista. U krevecu sa antialergijskim dušekom treba staviti čistu posteljinu, a savetuje se da izbegavate plišane igračake, jer izazivaju alergije.

 

Lista bebinih stvari:
– 50 komada platnenih pelena
– 10 švedskih pelena
– pakovanje jednokratnih pelena
– toplomer za vodu
– toplomer za telo
– tropostotni hidrogen
– prašak za pupak
– štapići za uši (za bebe)
– makazice sa tupim vrhom
– češalj, četka za bebe
– dečji sapun
– dečji puder i ulje
– pavlovićeva mast
– 10 benkica
– pet do šest košuljica
– dve kapice
– dva para čarapica
– ormarić sa pultom za povijanje
– kolica sa korpom u ležećem položaju ili kombinovana
– kadica za kupanje
– krevetac
– nosiljka

 

Lista stvari za mamu:
– gumene gaćice
– sterilne komprese
– higijenski ulošci
– jastuk za dojenje
– specijalni grudnjak za dojenje
– jastučići/gazice za grudi koji sprečavaju curenje mleka Wn7gL

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)