Bebe i dijareja

Infekcije bakterijama, virusima i parazitima su najčešči uzrok dijarea. Ovo stanje za bebe i decu je iscrpljujuće, ali i ne previše opasno. Pedijatri savetuju da je najvažnije da se ishrana prilagodi, tečnost nadoknadi posle svake retke stolice i da dete što više odmara.

Obavezno im nadoknadite tečnost

61645_shutterstock-145732049_630x0

 

 

Vodu dajte detetu češće, ali po malo. Izbegavate zamke, kao što je davanje razblaženog mleka i koka kole

Najvažnije je da u ishrani obezbedite 50 odsto više proteina i ugljenih hidrata za nadoknadu energije, ali manje vlakana. Masti zbog dijareje ne mogu da se svare do kraja, pa njihov unos treba ograničiti.

 

– Ovo doba godine je i inače karakteristično po stomačnim promenama i problemima kod male dece. Najvažnije je da se tečnosti iz organizma nadoknade. Posle svake ređe stolice dete treba da popije onoliko tečnosti koliko je izbacilo. Neka vaš izbor budu voda i nezaslađen čaj, toj e najefikasnije, ali ako ima potrebe treba koristiti i dehidrirane rastvore- savetuje dr Dejan Jonev, pedijatar DZ “Dr Simo Milošević” na Čukarici uz obaveznu preporuku da svi koriste preventivno prebiotike i probiotike.

 

Iako je režim ishrane ranije bio prilično restriktivan, danas lekari kažu da deva koja pate od dijareje treba da jedu, ali najčešće neku suvu hranu, krekere, keks, suvo pecivo ili dvopek, krompir pire, kuvano povrće, banane. Mleko se nikako ne preporučuje, ali je jogurt obogaćen korisnim bakterijama dobrodošao, kao i tradicionalna topla pileća supa.

Količina tečnosti po porciji, kada su u pitanju deca do dve godine, iznosi četvrtina do polovine velike šolje, a za decu preko dve godine – jedna velika šolja. Hrana mora da bude dobro kuvana, kašasta, lako svarljiva, sa malo vlakana i ostataka i manje masti

– Pratite svoje dete, ne dozvolite da ostane bez pljuvačke, jer je onda to već znak dehidriranosti. Takođe, ako se uz proliv javi i povraćanje, onda budite posebno pažljivi. Unosite tečnost veoma često, ali samo na gutljaj- kaže dr Jonev.

 

Odojče na prirodnoj ishrani treba da sisa što češće, jer je dojenje najbolji izvor tečnosti i hrane. Majčino mleko je bezbedno, hranljivo i pomaže u borbi protiv infekcije. Takođe prevenira dehidraciju i nadoknađuje izgubljenu tečnost. Između podoja treba davati oralni rastvor za rehidraciju.

PREDLOG JELOVNIKA

Doručak: bareno jaje, hleb i puter, jogurt
Užina: sok od jabuke, slani krekeri
Ručak: kuvano povrće, kuvano pileće meso
Užina: banana
Večera: čorba od povrća, riba

 

Foto: shutterstock

izvor:blic.rs7p7Vn

Komentara
Loading...