Bebe koje sisaju dve godine češće imaju karijes

0

Bebe koje sisaju duži period pod većim su rizikom da dobiju karijes na zubima, pokazala je studija u Americi. Iako nove majke svi bombarduju informacijama o svim  koristima dojenja, ono ipak ima i svoje mane.

 

Istraživači su otkrili da majke koje doje svoju decu nakon druge godine života, zapravo čine mališanima medveđu uslugu, jer takva deca često dobijaju karijes na zubima. Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji sproveli su ovu studiju nad 458 beba u Brazilu.

Većina beba je bila dovoljno stara da jede čvrstu hranu, a naučnici su ih sve proveravali kada su imale 6, 12 i 38 meseci.

Kada im je bilo 6 meseci, naučnici su prikupili podatke o tome koliko mleka beba pije dnevno, kao i koliko toga pije osim majčinog mleka. Šest meseci kasnije, roditelji su rekli naučnicima da li su bebama davali neku tvrdu hranu, a stomatolog je prilikom svake posete proveravao zubiće bebama.

Istraživači su otkrili da je oko 40 procenata beba koje su sisale između šestog i 24. meseca, imalo karijes na zubima do kraja studije. Za bebe koje su nastavile da sisaju nakon druge godine, taj broj raste na 48 procenata.

- Oglasi -

Ipak, naučnici naglašavaju da to ne dokazuje da majčino mleko samo po sebi prouzrokuje karijes.

Moguće je da mleko u kombinaciji sa viškom rafinisanog šećera u današnjoj hrani dovodi do toga da dečici koja duže sisaju zubi brže stradaju.

Iako je potrebno još istražiti ovaj fenomen, dobijeni rezultati se poklapaju sa onim što stomatolozi preporučuju, a to je da sa dojenjem treba prestati kada beba dobije prve zube. Iako samo majčino mleko ne stvara karijes, oni smatraju da je „fizički aspekt sisanja“ presudan.

To se odnosi na činjenicu su, prilikom sisanja, bebini zubi u direktnom kontaktu sa mlekom, i odvojeni su od pluvačke. To sprečava pljuvačku da razgrađuje bakterije, a to povećava rizik od dobijanja karijesa.

Dobre vesti su da bebini zubići mogu veoma lako da se očiste, čime se uspešno izbegava karijes. Jednostavno vlažnom krpom i prstom obrišite bebi desni, kako biste se otarasili viška hrane. Kada beba dobije zube, možete da krente da koristite mekanu četkicu, prilagođenu najmlađima.

Foto pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...