Lekari smatraju da voće treba davati kada beba usvoji žitarice i povrće! EVO I ZAŠTO !

0

Bebe obično lako zavole voće. Neki lekari smatraju da ga treba davati kada beba usvoji žitarice i povrće, jer ono može podsticati sklonost ka slatkom. Zato neke bebe nakon voća teško prihvataju povrće, jer očekuju da hrana mora da bude slatka. Neki lekari, na protiv, smatraju da treba početi sa voćem, jer ga bebe oduševljeno prihvataju.

 

- Oglasi -

Sok od jabuka, u početku razređen vodom, se daje u isto vreme sa žitaricama. U prvih šest do osam meseci bebi se daje samo kuvano voće. Izuzetak je sveža dobro zrela banana. Prvo se daju jabuke, breskve, kajsije i suve šljive, kasnije kruška i avokado. Voću ne treba dodavati šecer. Mogu se davati i kupljene kašice od voća, bolje od jedne vrste voća, nego mešavine. To se daje zato da bi beba prihvatila jedno po jedno voće. Ako se eventualno javi alergija, na taj način se zna koje je voće u pitanju.

Voće može da se da za jedan ili dva obroka, ako beba ima apetit. Bebama voće obicno ne izaziva proliv. Izuzetak je suva šljiva, sok od šljiva i eventualno sok od kajsije. Zato se ovo voće koristi češće kod beba sklonih zatvoru. Njima se može svaki dan davati kašica od suvih šljiva za jedan obrok, a za drugi neko drugo voće. Bobičavo voće i grožđe se ne daju u prve dve godine, a i kasnije da se dete ne bi zagrcnulo, treba ih dobro izgnječiti.

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...