BEBIN RAZVOJ : Otkrivamo vam 5 magičnih iznenađenja ovog dela roditeljstva

0

Pa da vidimo . Pažljivo čitajte .

FOTO.Chris Moncus

Vaše novorođenče može da izvodi trikove

Nedavna anketa koju je sproveo „Baby Center“ u kojoj su učestvovale mnoge mame je otkrila da njihove bebe mogu mnogo više od od uobičajenih aktivnosti (spavanja, plakanja i sisanja)

Da li ste znali da je vaša beba sposobna da digne glavu sa vaših grudi nakon samo 2-3 nedelje, a neke bebe to neretko čine i pre, otkriva pedijatar Rut Lot.

„Niko mi ne veruje, ali moj mališan je svoju glavicu digao na tri sekunde odmah nakon porođaja,“ izjavila je jedna mama koja je učestvovala u anketi.

Vaš mališan je na svet došao uz par urođenih trikova:

Bocnite mu prstom obraz i okrenuće glavu ka vama, stavite mu prst u usta i on će krenuti da usisava jačinom ravnom usisivaču, držite ga uspravno da mu stopala dodiruju tlo i on će vrlo rado pokušati da zapleše ili napravi koji korak. Ovo su urođeni refleksi koji ga podstiču da se razvija i preživi – plus mogu da vas zabave i oraspolože.

Jedna od takođe jako zanimljivih stvari koje možete isprobati jeste da se isplazite pred bebom. Ako nije previše umorna, gladna ili dekoncentrisana tj. ako je raspoložena, isplaziće svoj mali jezik nazad. Ovo je posebno zadovoljavajuća aktivnost za starije dete, koje će biti ponosno što je svog mlađeg brata/sestru naučio da se plazi.

Bebe znaju mnogo više nego što mislite

Otkriveno je da novorođenčad znaju mnogo više nego što pokazuju. Recimo, bebe mogu da prepoznaju mamin glas od samog rođenja. „Ovo dokazuje da bebe upijaju zvučne signale iz materice i dobro ga pamte,“ govori Lot. Drugim rečima, vaša beba je pažljivo slušala vaše konverzacije mnogo pre nego što se rodila.

Takođe, mogu da razaznaju razne mirise, lepe i ružne, kao i razliku između slatkog i slanog ukusa.

Bebe se vezuju za ljudska lica i povezuju ih sa običnim predmetima. Iznenađujuće je čak i činjenica da bebe razumeju da su one ljudska rasa ili da su bar slična stvorenjima koja im se naginju i blebeću nad kolevkom.

„Bebe počinju da reprodukuju gestikulaciju već nakon nekoliko dana života, to je prvi korak ka onom gde beba uviđa da i sama poseduje lice slično onome koje oponaša i da ona može da njime manipuliše“, govori Gopnik, profesor psihologije i filozofije sa kalifornijskog Univerziteta Berkli.

Verovatno najinteresantnija činjenica od svih je da su bebe jako zaiteresovane za istraživanje sveta od izuzetno ranih dana života.

„Izgleda da bebe mogu da prepoznaju vezu između onoga šro rade i onoga što se odvija u svetu oko njih, vole da eksperimentišu, zato su bebe na neki način i minijaturni naučnici i istraživači“, otkriva Gopnik.

Svaka beba razvija kretanje na drugačiji način

Ubrzo će vaša beba od sedenja preći u svet mobilnosti. U kom će pravcu teći njen razvojni put niko ne zna. Možda će krenuti uobičajnom fazom: od sedenja do puženja, hvatanja za nameštaj i ostala niska pomagala za koje će moći da se pridržava dok stoji, napravi koji korak i na kraju kada bude potpuno siguran i potrči.

Takođe, nije isključeno da će preskočiti puzanje. „Moj sin je juče napunio 10 meseci i načinio svoje prve korake. Apsolutno preskočivši puzanje!“ izjavila je jedna mama za anketu i nije jedina, tvrdi Rot, koji otkriva da oko 10 odsto beba iz njenih istraživanja preskoči puzanje.

Da li je to nešto što bi trebalo da nas zabrinjava? Ne, ni malo. Svaka beba se razvija na drugačiji način, neke u početku ne pokazuju nikakvo interesovanje za vertikalno kretanje. Umesto toga pokažu odličnu kordinaciju kretanja sa jednog ugla sobe na drugi, čak iako ostali drugari puze naspram njih.

I dok neke bebe vole da puze i hodaju, postoji i ona grupa koja voli da se kreće u sedećem položaju, gurajući svoje telo nogama i rukama ka određenom cilju. I to je u redu, dokle god vaša beba pokazuje interesovanje u skladu sa razvojem nema potrebe da brinete. Dajte joj prostora da radi šta njeoj najviše odgovara i ubrzo će sama naći način da napreduje.

Ukoliko vaše dete ne prohoda sa 18 meseci, ipak se posavetujte sa doktorom. To može biti znak da se motorne funkcije sporije razvijaju.

Imate moć da podstaknete njegove moždane funkcije

Ukoliko pretražujete igračke na internetu, sigurno ste videli veliki broj onih koje podstiču razvoj moždanih funkcija kod deteta. Možda ste imali i prilike da naiđete na veliki broj radionica i časova muzike za bebe u vašoj okolini. Igračke su zabavne, časovi su takođe odlično mesto za upoznavanje novih roditelja, ali to ne znači da će vaša beba da zaostane u razvoju ako je ne uključite u sve ove aktivnosti kao što to čine drugi roditelji.

Razgovarajte sa svojim mališanom od prvog dana. Istraživanja su otkrila da su deca roditelja koji su intenzivno razgovarali sa njima razvili veći IQ i poseduju bogatiji vokabular od dece koja nisu učestvovala u verbalnoj stimulaciji.

Dozvolite bebi da se samostalno razvija, jedna mama je za anketu izjavila: „Moju petomesečnu bebu volim da stavim na prostirku sa igračkama ujutru dok pijem prvu kafu i da je posmatram kako raspoređuje igračke i animira sebe“.

izvor i prevedeno sa . babycenter

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...