Bebin san: Detaljno uputstvo za popodnevno spavanje

0

Koliko je mojoj bebi potrebno sna? Kako da je najlakše uspavam? Šta ako beba ne želi da spava? Na ova i mnoga druga pitanja odgovaraju stručnjaci čuvene Mejo klinike…

beba-spavanje

Naravno, da nema ničeg lepšeg od bebe koja mirno spava, ali na žalost, to nije nešto što se viđa često, posebno u prvim mesecima života.

Roditelji često brinu koliko je sna njihovoj bebi potrebno, ali ih muče i mnoga druga pitanja vezana za spavanje preko dana.

Lekari svetske poznate klinike Mejo odgovaraju na neka najčešća pitanja:

Koliko sna je bebi potrebno u toku dana?

Da bi novorođenče uspostavilo rutinu i pravilan raspored spavanja, potrebno je da prođe neko vreme. Tokom prvog meseca bebe se često bude zbog dojenja. Međutim kako rastu, dužina sna se povećava i postaje predvidljiva. Na primer:

Od 4 do 12 meseci

Nakon prva četiri meseca, vaša beba će spavati najmanje dva puta dnevno – jednom ujutru i jednom rano popodne. Nekim bebama je takođe potrebno spavanje i kasnije popodne, a većina njih spava ukupno tri ili više sati u toku dana.

Godinu dana i više

U ovom uzrastu i narednim mesecima vaša beba verovatno više neće spavati ujutru, već samo popodne nekih dva do tri sata. Tokom ovog prelaza bilo bi najbolje da bebino večernje spavanje pomerite za pola sata kako bi ujutru bila odmornija. Većina dece nastavlja sa popodnevnim spavanjem do treće ili pete godine.

Imajte na umu, naravno, da je svaka beba drugačija i da se raspored spavanja može razlikovati.

Kako da najlakše uspavam bebu?

Podesite odgovarajuću ambijent.

Zamračeno, tiho i prijatno okruženje može da doprinese tome da beba lakše zaspi.

Stavite bebu u krevetac kad je pospana, ali još uvek budna.

Kada primetite da se vašoj bebi spava najbolje je da je odmah stavite na spavanje. Što više čekate rizikujete da se beba unervozi i kasnije teže zaspi.

Izbegavajte da ljuljate, držite i hranite bebu pre spavanja.

Možda je ovo jedini način da se vaša beba uspava, ali ako ima tendenciju da se uspava u vašem naručju nakon dojenja, uradite nešto povodom toga, kao što je promena pelena ili čitanje kratke priče.

Budite oprezni.

Ostavite bebu da spava na leđima i pomerite iz kreveca ćebad i druge predmete.

Budite dosledni.

Vaša beba će uspostaviti dnevnu rutinu samo ako je uvek u isto vreme uspavljujete. Naravno, povremeni izuzeci su neizbežni i neće naškoditi bebi.

PROČITAJTE I OVE JAKO KORISNE SAVETE 

Komentara
Loading...