Bez psovanja pred decom

Mala deca imaju neverovatno pamćenje i mogu da razumeju tri puta više reči nego što znaju da kažu, tvrde naučnici. Blizanci Ela i Fin Barton iz Nju Moldena u Londonu, stari dve godine, učestvovali su u ovom istraživanju. Oni su mogli da komuniciraju sa šest meseci naučivši jezik znakova svojih roditelja. Rezultati istraživanja izloženi su u ITV dokumentarcu „Secret Life of Babies“.

Bebe imaju veoma dobro pamćenje

 

Ako ste ranije psovali pred malom decom, sada bi trebalo da prestanete. Naučnici su otkrili da deca ne samo što upijaju jezik roditelja, nego i razumeju tri puta više reči nego što umeju da kažu.

 

Pored toga, deca imaju veoma dobro pamćenje, što znači da mogu da izgovore i psovku koju su čuli pre nekoliko nedelja.

 

U istraživanju su učestvovali dvogodišnji blizanci Ela i Fin, koji su naučili znakovni jezik jer su im roditelji gluvonemi.

 

– Kada su bili baš mali, delovalo je kao da pričamo Zidu, jer ništa nisu razumeli – nismo dobijali odgovor – a onda, nekoliko meseci kasnije, počeli su da ponavljaju ono što su videli – kaže njihov otac Tobi.

 

 

Ela i Fin su uspeli da nauče znakovni jezik svojih roditelja, a bebe drugih roditelja su podjednako dobre u učenju jezika i pamćenju reči – čak i ako im treba više vremena da iz vokalizuju.

 

– Mislim da je neverovatno to što su uspeli da nauče informacije koje smo im slali. Kad su jednom savladali jezik znakova, mogli su lepo da mi ispričaju ono što imaju da kažu – kaže ponosni otac.

 

Ono što je interesantno je to što su uspeli da pokupe i nauče i reči, bez obzira na znakovni jezik koji su paralelno učili.

 

– Počeli su da idu u jaslice i slušali su jezik, pa sad koriste i reči i znakovni jezik u isto vreme. Ako čuju da neko priča, odgovore mu govornim jezikom, a ako neko komunicira znakovima, to rade i oni – kaže njihova majka Ema.

 

Dokumentarac otkriva i da Eline i Finove govorne sposobnosti nisu jedinstvene, jer su sve bebe rođene sa sposobnošću da prepoznaju 150 različitih zvukova bilo kog jezika sveta.

Ali govor nije jedina iznenađujuća veština koja je zajednička većini beba. Većina beba ne voli biljke, za šta naučnici misle da je produkt evolucije koji bebe štiti od otrovne i trnovite faune.

 

Podjednako je zanimljiv razlog zbog kojeg bebe imaju magičnu sposobnost da zaspe tokom vožnje autom. Prema naučnicima, deci rad motora zvuči kao zvuk majčinog srca dok su bili u stomaku.

Foto: Oxford Scientific / ITV, Shutterstock

izvor:zenablic.rs

Komentara
Loading...