BOLAN SIGNAL ZA PLODNOST

0

Bolovi se javljaju sa leve ili desne strane u zavisnosti od toga koji jajnik ispušta jajašce

PLODNOST

POSLE predmenstrualnog sindroma, tvrde lekari, na drugom mestu po bolnosti među „ženskim problemima“ je ovulacija. Proces oslobađanja jajašceta iz jajnika radi moguće oplodnje, predstavlja fazu menstrualnog ciklusa koja se dešava u proseku jednom mesečno sve do menopauze. Ginekolozi kažu da je uglavnom sama ovulacija bezbolna za većinu žena, ali svaka peta ovulaciju oseti kao nelagodu koja da može varira čak i do višesatnog bola.

Običan kratkotrajan bol u vudu probadanja s jedne strane u predelu jajnika, bol u leđima, koji se oseća i u donjem stomaku, blizu boka, ali i u karličnom delu donjih leđa, neke su od tegoba tokom ovulacije. Bolovi se javljaju sa leve ili desne strane u zavisnosti od toga koji jajnik ispušta jajašce.

PROČITAJTE I OVO – VAŽNO : Kada su ženi najplodniji dani

- Oglasi -

– Ukoliko bolnost potraje, treba posetiti ginekologa kako bi se utvrdio razlog – kaže ginekolog dr Dušan. M. Protić. – Kod nekih žena bol nije lokalizovan na predeo jednog jajnika, već može da ide od struka do trtične kosti i sve do prepona. Tada je saginjanje nemoguće, javljaju se bolovi pri sedenju, ležanju, a vaginalni iscedak je krvav.

Mnoge pacijentkinje se u tom periodu žale i na bolove u grudima ili u digestivnom traktu. Kako naš sagovornik kaže, uzročnici ovih problema su izbijanje, oticanje i pucanje folikula, grčenje jajovoda ili materice kojim se potpomaže izlazak jajašceta.

– Uzrok može da bude i postojanje raznih patoloških stanja u maloj karlici kao što su funkcionalne ciste – folikularne ili ciste žutog tela – kaže dr Protić. – Osim toga, bolove mogu da izazivaju endometrioze, razne vrste cisti na jajnicima, varikoziteti karlice, zadebljala kapsula jajnika, razni hormonski poremećaji, zapaljenski procesi male karlice, priraslice oko jajnika.

HORMONSKI MEHANIZAM

Telo žene proizvodi FSH – hormon hipofize, koji za vreme prvog dela ciklusa stimuliše rast folikula i sazrevanje jajne ćelije. U ovo vreme telo proizvodi i visoke količine estrogena, koji podstiču otpuštanje LH hormona, koji svojim delovanjem izaziva sazrevanje jajne stanice i izbacivanje jajne ćelije iz folikula, odnosno ovulaciju.

izvor.novosti.rs

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...