VAŽNO : Zbog čega se bolest uvek pogorša noću

0

Većina simptoma kao što su povećana temperatura, kašalj, curenja nosa, bol u uhu i drugi, preko dana je blaža, a noću se uviek pogoršava, što je slučaj i kod dece i kod odraslih. Donosimo vam savete kako da ublažite ove tegobe i pomognete svom detetu.

dete-bolesti

Visoka temperatura

Telesna temperatura prirodno raste u večernjim satima, a ako je tokom dana bila blago povišena, tokom noći će zasigurno još porasti.

Pre svega potrebno je detetu izmeriti temperaturu. Ako temperatura nije praćena prolivom, povraćanjem, ukočenošću vrata i neobičnim osipom, i ne prelazi 38 Cº, možete sami kod kuće da probate da oboriti temperaturu adekvatnom dozom paracetamola. Ukoliko on ne djeluje, a dete je starije od godinu dana, takođe možete pokušati i sa brufenom, s tim da morate znati da se paracetamol daje svaka 4 sata, a brufen svakih 6 sati.
U međuvremenu, dete istuširajte mlakom vodom da biste ga rashladili, i obavezno mu dajte da pije tečnosti što više može.

OBAVEZNO PROČITAJTE I OVAJ TEKST –Beba se guši -šta učiniti ?

Bolovi u uhu

- Oglasi -

Ovi bolovi najčešće se javljaju se kod upale srednjeg uha ili ušnog kanala, a tokom noći izuzetno se povećava njihov intenzitet. Razlog za to je ležeći položaj djeteta, kada se unutar uha skuplja višak tečnosti koji pritiskuje upaljeno tkivo i povećava bol.

Prva pomoć

Paracetamol ili brufen ublažiti će bol, ali ne zanemarujte ni stare narodne lekove. Zagrejte kašiku maslinovog ulja tako da bude topla, pa ga ukapajte u bolno uho, ali ne više od 3 kapi. Toplo ulje dovodi gotovo do trenutnog olakšanja.Osim toga pomoći će i ugodno zagrejana pamučna pelena koju ćete prisloniti na bolno mesto. Ove metode služe samo kao samopomoć tokom noći, a ujutro dete svakako odvedite lekaru.

Povraćanje

Ovaj simptom zapravo se i ne pogoršava tokom noći, nego samo izgleda dramatičnije jer dete ne može spavati, razdražljivo je i oseća stalnu mučninu.

Prva pomoć

Osnovna stvar koju trebate uraditi je da proverite da li u sadržaju koje dete povrati ima zelenkaste materije ili krvi, što je znak da je potreban hitan odlazak lekaru. Ukoliko je povraćeni sadržaj zapravo samo hrana koju je dete prethodno pojelo, ovaj simptom i nije toliko opasan. Detetu možete stavljati hladne obloge na čelo i lice, a ukoliko nakon sat vremena ne oseća mučninu ponudite mu par gutljaja čaja od kamilice.

PODELITE OVO I SA OSTALIM RODITELJIMA :* HVALA t60

- Advertisement -

Komentara
Loading...