Bolovi posle porođaja

Bolovi koje ćete osetiti posle porođaja nalik su grčevima. Uzrok njima su posleporođajne kontrakcije vaše materice jer se ona skuplja na veličinu pre trudnoće. Ovaj proces, počinje odmah posle rođenja i treba mu 4 do 6 nedelja da se završi.

bolovi-posle -trudnoce

Materica će se skupljati mnogo efikasnije posle rođenja vašeg prvog deteta. Zato što materica gubi mišićni tonus posle prvog deteta tokom narednih trudnoća, ona bi trebala da se skuplja, napravi pauzu za odmor, pa opet skupi da bi se vratila na stanje pre trudnoće. Taj proces, kontrakcija, odmaranje i kontrakcija materice uzrokuje bolove posle porođaja.

- Oglasi -

Dojenje takođe doprinosi bolovima jer vaša beba sisanjem otpušta hormon oksitocin koji uzrokuju kontrakcije materice i tako ubrzava ceo ovaj proces.

Grčevi će biti najintenzivniji tokom prvih 24-48 sati posle porođaja i trebalo bi da traju dva do tri dana.

Probajte da mokrite koliko god često možete.Puna bešika potiskuje matericu tako da se ona ne može kontrakovati kako bi trebala. To može uzrokovati više bolova i pojačano krvarenje.

Nekim ženama prija ležanje na stomaku sa jastukom ispod gornjeg dela stomaka. Nežna masaža gornjeg dela stomaka može takođe pomoći materici da se skuplja.

Komentara
Loading...