Brak bez ljubavi, da li je moguć i kako on funkcioniše?

0

Brak je sveta institucija za vernike i društvena konvencija za ateiste, ipak razvodi brakova se događaju u “oba sveta” u jednakoj meri. Jako često se čuje rečenica “ne razvodimo se zbog dece”, što u prevodu znači, ljubavi nema – ali ima puno obaveza.

Većina parova koji žive zajedno bez ljubavi, uglavnom se slažu da ostanu zajedno zbog porodice na okupu. Oni ne žele da svoju potrebu za ljubavlju i seksualnim uzbuđenjem ispune po cenu traumatiziranja dece. Kada je onda vreme da se počne sa novim životom? Da li je to kada deca krenu na fakultet, ili kada se odsele od kuće?

“Bez obzira koliko vaša deca bila mala ili velika, uvek će razvod roditelja biti traumatično iskustvo” – tvrdi Dr.Švarc, bračni zavetnik iz Dizeldorfa.

Život učauren bez ljubavi i zadovoljstva ima stravične posledice na pojedinca. Takav život može da dovede do ozbiljnih komplikacija uopšte uzev. Može da dođe i do razvoja fatalnih bolesti.

Shvatila sam da više nisam žena koju moj muž želi, a onda sam promenila sve

- Oglasi -

Vrlo je komplikovano oceniti, izvagati precizno i doneti pravu odluku.

Stjuart Anderson, terapeut iz Mineapolisa, tvrdi da je ključan precizan i otvoren dogovor između supružnika. Na taj način bi se pre svega zaštitili interesi dece, a onda i odraslih u porodici. On smatra da supružnici treba da ostave jedno drugom prostora za istraživanje neko određeno, dogovoreno vreme. Ako je ljubavi na početku braka bilo, ona će ponovo doći. Ovakve pauze donose u 65% slučajeva kvalitetno pomirenje. U nekim slučajevima dolazi čak i do razbuđivanja veze, a ostatak od 35% uglavnom se razvede ili nastave istim tokom.

Da bi se postigao ovakav dogovor potrebno je da su obe strane dorasle zadatku i da kao odrasli i nepristrasni ljudi pristupaju rešavanju problema. Ukoliko na pomen ovakvog predloga jedan od supružnika burno reaguje, nema spremnosti za dogovor. Razvod se možda neće desiti odmah, ali će uslediti kroz neko određeno vreme.

Zašto u nikad naprednijem svetu – ima toliko razvoda? Pitanje je koje se neminovno nameće ljudima kao paradoks obzirom da život nikada nije bio lakši u fizičko-tehnološkom smislu.

izvor. pasarella.rs

Treća godina braka najsrećnija, peta najteža evo i zašto !

- Advertisement -

Komentara
Loading...