BRAVO !! Prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja u svetu i u Srbiji

0

Veliki poduhvat u Srbiji, u kojem su učestvovali strani i domaći stručjaci.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija materice u Srbiji. To je i prva transplantacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja. Ekipa RTS-a bila je u Tiršovoj tokom intervencije.

Prva transplantacija materice u Srbiji, ali i prva u svetu kod jednojajčanih bliznakinja urađena je u nedelju, 26. marta. Operaciju je izveo veliki tim stručnjaka, stranih, koji već imaju iskustva u ovoj intervenciji, i naših lekara.

Intervencije, od uzimanja materice do presađivanja trajale su od osam sati ujutru u nedelju, do posle ponoći narednog dana.

Jednojajčane bliznakinje su iz Srbije i imaju 34 godine. Ona koja je rođena sa matericom već ima troje dece i odlučila je da pomogne sestri, koja je rođena bez materice. Za sada ne žele pred kamere.

Intervencija je urađena u nedelju, ali tek danas se priča o ovom velikom medicinskom poduhvatu u Srbiji, jer su lekari hteli da sačekaju da prođe nekoliko dana, kako bi bili sigurni da je makar u ovom trenutku sve dobro prošlo.

„Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju. Za sada postoperativni tok ide idealno, još uvek je rano da se radujemo potpuno, ali srećni smo – za sada sve ide kako treba“, rekao je prof. dr Zoran Radojičić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj.

Objasnio je da je celu operaciju vodio stručnjak Mats Branstrum iz Švedske, a da su sa njim bila još tri lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela, kao i ogromna ekipa iz Tiršove.

„Ono što mogu da kažem sada je da je sve veoma dobro prošlo. Protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, sve to sada pratimo nekoliko nedelja, i naravno nadamo se da će pacijentkinja uskoro dobiti i prvu menstruaciju. Znate, ta žena nikada nije imala menstruaciju, i onda, ono što svi očekujemo, jeste da ona zatrudni“, rekao je profesor dr Mats Branstrum sa Univerzitetske klinike u Geteborgu.

Embrioni su, kaže, spremni i za nekih šest meseci biće urađen embriotransfer.

Ističe da je ova operacije jedinstven slučaj, jer je reč o prvoj transplantaciji između jednojajčanih bliznakinja.

„Mogu da kažem da je ovo identično na primer prvoj transplantaciji bubrega u svetu, za šta je taj profesor dobio Nobelovu nagradu. Ovo je neverovatno, veliko, zaista veliko“, rekao je profesor.

Klinika u Tiršovoj ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Švedske, a i dugogodišnje iskustvo sa transplantacijama i genitorekonstruktivnom hirurgijom.

„Vi ovde imate i tehničke i medicinske uslove veoma dobre, naravno i odličan tim stručnjaka, a i pacijentkinje su iz Srbije. Pored saradnje sa timom iz Tiršove, u našim redovima je već godinama i doktor Milenković, koji je u mom timu, i koji živi i radi u Švedskoj, njega znam 20 godina. Svi zajedno radimo mnogobrojna istraživanja i intervencije, i pokušavamo da pomognemo“, naglasio je doktor Mats Branstrum.

Da se žensko dete rodi bez materice nije retkost. Prema statistici, od 10 do 15 devojčica rodi se sa ovom kongenitalnom anomalijom.

Profesor Radojičić ističe da je ova transplantacija od velikog značaja jer sada te devojčice imaju mogućnost da postanu majke.

„Ova operacija nije laka i jako dugo traje, ali pre 10 godina su ljudi mogli da sanjaju o ovakvoj operaciji“, rekao je Radojičić.

U Švedskoj je urađeno 10 transplantacija materice, nakon čega je rođeno šest beba, a još dve su na putu. Transplantacija kod jednojajčanih bliznakinja značajna jer su tkiva identična i veće su šanse da se trudnoća iznese.

izvor: rts.rs

PODELITE DALJE !! BRAVO DOKTORI ,BRAVO SRBIJO !!

Komentara
Loading...