BRAVO SRBIJO !U 2015. u Beogradu rođeno 20.000 beba što je rekord u poslednjih 30 godina

Rode su se definitivno vratile u Beograd, a dokaz za to je pravi bebi-bum koji nam je donela 2015, u kojoj su Beograđanke na svet donele preko 20.000 beba.

bebe

Kako je izračunao “Blic”, a prema trenutnim brojkama i procenama direktora prestoničkih porodilišta, ova godina obogatila je glavni grad Srbije i napunila domove više nego ijedna druga u poslednjih 30 godina.

“NARODNI FRONT”

Najviše bebica bilo je u GAK “Narodni front”, a u tom popularnom porodilištu kažu da će mama koja rodi sedam hiljaditu bebu dobiti simboličnu nagradu.

– Sada smo na 6.900 beba, a očekujemo da do Nove godine bude minimum 7.000 porođaja. Žena koja postane mama “sa brojem 7.000” dobiće simboličnu nagradu, i taj porođaj biće obeležen uz malu svečanost. Od 2000. godine ne pamtim da je bilo ovoliko porođaja, osim jedne godine kada se GAK „Višegradska“ renovirao, pa su se žene umesto tamo, porodile kod nas. Ne isključujem mogućnost da bude i veći broj, jer ima više od 100 trudnica koje bi trebalo da se porode do 1. januara – kaže za “Blic” dr Radomir Aničić, ginekolog i akušer u toj ustanovi.

Mali: Biće novca i za “Halo bebu”
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je juče zaposlene u savetovalištu „Halo beba“, koje je Grad ove godine novčano pomogao, a za narednu je obezbeđeno sedam i po miliona dinara, što potpuno pokriva troškove funkcionisanja servisa. – Na broj „Halo bebe” samo tokom ove godine upućeno je 133.674 poziva, što znači da su roditelji toliko puta zatražili savete. Zbog pospešivanja nataliteta moramo da uradimo sve da zadržimo ovu službu – precizirao je gradonačelnik. Mali je juče posetio i Hitnu pomoć i najavio da je sledeće godine u planu nabavka deset novih vozila za Hitnu pomoć, i to pet za dijalizu i pet sanitetskih vozila. – Takođe, ove godine je uloženo pet miliona dinara u kol-centar, koji dnevno odgovara na hiljade poziva – zaključio je Mali.

Godina koja je za nama donela je pune ruke posla ginekolozima i babicama.

– U 2015. godini imali smo 250.000 ambulantnih pregleda, što je znatno više nego 2014. Nažalost, i sa ovoliko beba Beograd što se tiče prirodnog priraštaja, i dalje beleži negativni trend. Morali bismo da imamo duplo ovoliko porođaja da bismo došli do nule, a tek potom prešli u plus. Svaka porodica bi trebalo da ima bar troje dece, a država treba da stimuliše roditelje – kaže dr Aničić.

KBC “ZEMUN”

U KBC “Zemun“ takođe beleže više porođaja.

– Imali smo 10 odsto više prinova nego lane. Imaćemo gotovo 1.700 beba, a u 2014. ih je bilo oko 1500. Mi smo jedino porodilište u prekosavskom regionu, pa tako obuhvatamo teritoriju do Inđije, Rume… Posla je bilo mnogo, ali to je najlepši posao na svetu, pa nikad nije teško – kaže dr Tomislav Stefanović, ginekolog i akušer u Zemunskom porodilištu.

On, međutim, navodi da imaju jedan problem – epiduralna anestezija.

– Neophodno nam je da imamo našu anesteziju, a fali nam još pet anesteziologa. Kada bismo imali te kadrove, povećali bismo broj porođaja sigurno za 20 odsto – naglašava dr Stefanović.

GAK “VIŠEGRADSKA”

U GAK „Višegradska“ kažu da se pomerila starosna granica za rođenje prve bebe.

– Dnevno smo imali do 30 porođaja, naš prosek svake godine je između 6.500 i 7.000 beba. Ono što je zanimljivo ove godine jeste to što se Beograđanke sve više odlučuju na prvu bebu u kasnijim godinama. Imali smo dosta prvorotki koje su prešle 40 godina – kaže prim. dr Zorica Bogdanović Mladenović, načelnik Odeljenja porodilišta u toj ustanovi.

izvor. blic.rs

Komentara
Loading...