BUDITE DOBRI : A da im objasnite šta to i znači

Rečenicu “Budi dobar!” svaka majka izgovori svom detetu više puta u toku dana. “Ako budeš dobar, dobićeš… ili vodiću te…”, takođe je jedna od čuvenih rečenica roditelja. Šta tačno znači “biti dobar”?

31691_shutterstock_111589013_iffFOTO :shutterstock

Svako želi da mu dete bude dobro. Međutim, roditeljske molbe detetu da bude dobro ili opomene da ne bude “nevaljalo” često nisu jasno definisane, dosledne i realne, pa se zbog toga i dete i roditelj osećaju loše.

Zašto dobro može da bude loše

Kada se detetu kaže da bude dobro, to nosi i dozu nejasnoće i subjektivnosti. Biti dobar može da ima različito značenje za razne ljude, u zavisnosti od trenutnih okolnosti. Najbolja strategija za dobro ponašanje podrazumeva nekoliko konkretnih načina ponašanja, jasno i koncizno utvrđenih.

Definišite pristojno ponašanje u svojoj porodici

Početni korak da naučite dete kako da bude dobro ili da se ispravno ponaša u nekoj situaciji jeste da mu jasno predočite šta očekujete od njega. Ovo podrazumeva uspostavljanje porodičnih pravila. Pravila daju vašem detetu smernice i drže celu porodicu na istoj strani kada je u pitanju ono što je prihvatljivo ili neprihvatljivo.

Pratite ova uputstva u definisanju lepog ponašanja

1. Pravila su oličenje sistema vrednosti vaše porodice, pa se usredsredite na osnovne vrednosti koje biste voleli da vaše dete usvoji.

2. Neka pravila budu jednostavna i ne zaboravite – što ih je manje to bolje. Dobar primer pravila je: “Poštuj sebe i druge” i “Ponašaj se odgovorno”.

3. Neka pravila budu definisana u pozitivnom obliku, na primer, umesto da kažete “Ne viči” recite “Govori normalnim glasom” ili umesto “Ne svađaj se” recite “Reši problem na miran način”.

4. Budite sigurni da su očekivanja i posledice jasne. Pohvala je daleko efikasnija od kazne, pa zato hvalite i nagrađujte dete kad donosi dobre odluke i poštuje porodična pravila. Budite konkretni u svojim pohvalama. Recite mu: “Svaka ti čast što si podelio igračke sa svojim bratom!”

5. Posledice za kršenje pravila moraju da budu unapred dogovorene, dosledne i predvidive. Kada saopštavate kaznu, neka to bude konkretno i jasno naglasite razlog za kažnjavanje. Kada omogućite detetu da razume koji izbor ima, to predstavlja pozitivan način učenja. Na primer: „Nisi razgovarao normalno za večerom, tako da nećeš dobiti desert. Sledeći put, znam da ćeš zaslužiti sladoled“.

6. Uspostavite pravila koja su u skladu sa razvojem deteta, realna i koja se mogu ispuniti. Ideja je da se detetu da prilika za pohvalu i nagradu, što je mnogo efikasnija strategija vaspitavanja od kazne. Cilj treba da bude da dete uvek odabere pravilno ponašanje i da takvo njegovo ponašanje bude pohvaljeno.

AKO VAM SE OVAJ TEKST DOPAO I BIO VAM JE OD KORISTI PODELITE GA SA VAŠIM PRIJATELJIMA . HVALA :*

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...