Čajevi u trudnoći

0

Od zelenog do crnog čaja, od nane do đumbira, evo šta bi trebalo da pijete ili izbegavate ukoliko ste u drugom stanju.

Rituali pripremanja i ispijanja čaja praktikovani su hiljadama godina, i to sa dobrim razlogom. Čaj sadrži polifenole koji štite vaše srce, antioksidanse koji mogu sniziti rizik od nastanka raka, i druge hranljive materije koje pospešuju rad vašeg imunog sistema. Kada očekujete bebu, blagodat koju nose čajevi može biti čak i veća. Šolja prijatnog čaja može olakšati jutarnje mučnine, pa čak i skratiti vreme trajanja samog porođaja. Međutim, neki čajevi mogu biti potencijalno opasni u toku trudnoće i trebalo bi ih izbegavati.

konzumiranje-cajeva-tokom-trudnoce

Korisni biljni čajevi
Biljni čajevi mogu pomoći u hidraciji, kada žena jednostavno ne pije vodu u dovoljnim količinama, osim toga, neki od njih obezbeđuju za trudnoću važne hranljive materije, uključujući kalcijum, magnezijum i gvožđe. Rooibos čaj, konkretno, je odlično probati zbog njegovih antioksidantnih karakteristika; takođe, ne sadrži ni kofein. Drugi biljni čajevi mogu umanjiti jutarnje mučnine (đumbir i nana), sprečiti nesanicu (kamilica) i pospešiti efikasnije kontrakcije tokom porođaja (list crvene maline).U mnogim zemljama se veruje da list maline obezbeđuje adekvatan tonus mišića materice, što može omogućiti efikasnije kontrakcije.

List koprive se uobičajeno nalazi u sastavu čajeva koji se piju u trudnoći, i preporučuje se od strane herbalista. kopriva je fantastičan izvor vitamina i minerala, uključujući gvožđe, vitamine A, C i K, kao i kalijum. Ipak, obavezno se postarajte da čaj koji pripremate bude od sušenog lišća, nikako korena (na deklaraciji bi trebalo da bude naveden u sastavu list koprive), i nemojte piti previše, naročito u prvom tromesečju trudnoće, jer poseduje stimulišući efekat na matericu. Međutim, bezbedno ga je piti u 2. i 3. trimestru. Možete ga sami pripremiti dodavanjem oko 30 grama sušenog lista koprive u litar ključale vode.

Čajevi koje treba izbegavati u trudnoći
Neke biljne čajeve nije bezbedno koristiti u trudnoći; tu spadaju čajevi za PMS, mršavljenje, pročišćavanje organizma i detoksikaciju, kao i oni koji sadrže ženšen. Takođe treba izbegavati i biljne laksative, pa pažljivo čitajte deklaraciju na pakovanju.U visokim dozama, neke prirodne supstance u čajevima od uve ili sene, mogu dovesti do disbalansa elektrolita. Elektroliti koji uključuju hloride, natrijum i kalijum su neophodni za normalnu funkciju ćelija i organa. Ovi biljni laksativi mogu pospešiti diurezu (pojačano mokrenje) ili dijareju, od kojih oba mogu dovesti do dehidracije. Njih je najbolje izbegavati dok se ne porodite i ne prekinete sa dojenjem; čak i nakon toga, koristite ih sa oprezom.

Kofeinska veza
Za razliku od biljnih čajeva, koji sadrže samo 0,4 miligrama kofeina po šolji, ostali čajevi poput crnog, zelenog i oolong čaja imaju između 40-50 miligrama po šolji. Pijuckajte 4-5 šolja tokom celog dana, i unećete oko 200 miligrama kofeina. Studija sprovedena na institutu Northern California pokazala je da trudnice koje konzumiraju više od 200 miligrama kofeina dnevno imaju veći rizik od pobačaja od onih koje izbegavaju ovaj stimulans.Ipak ne postoje obimnije studije o uticaju kofeina na trudnice.Bez definitivnog zaključka o efektu kofeina u trudnoći, mnogi eksperti se slažu da je najbolje biti oprezan i ograničiti dnevni unos na manje od 200 miligrama dnevno.Kofein u bilo kom obliku je previše stimulativan u trudnoći a takođe povećava opterećenje na jetru, koja je već prezauzeta procesuiranjem hormona trudnoće.

Samostalno smanjenje kofeina u čaju
Kofein je prva supstanca koja se oslobađa u vodu prilikom provrevanja čaja (proces se dešava u prvih 25 sekundi od početka ključanja). Da bi svoj omiljeni čaj oslobodili kofeina, kuvajte lišće ili filter kesice čaja 30 sekundi, prospite vodu, a zatim dopunite sud vrućom vodom i prokuvajte ponovo. Veći deo kofeina će biti odstranjen na taj način.

Autor:http://cajeviza.net/lekovito-bilje-i-cajevi-u-trudnoci-tokom-dojenja/
……….

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online