Carski rez nije (samo) hir: Hirurška intervencija koja je porođaj i boli!

Ne želim da rasplamsam rat između prirodnog porođaja i carskog reza, ali nemojte molim vas više nikada nikome reći da carski rez nije porođaj. One koje su prošle prirodan porođaj mogu reći da je bolelo, i da su eto junački prebrodile sve samo da bi na svet donele bebu. Carski rez takođe boli pa iako to nije ista bol, na istom mestu, carski je rez porođaj i gotovo!

carski-rez

Sasvim je sigurno da ne možemo samo tako da promenimo mišljenje o tome da li je carski rez “pravi” porođaj ili nije, ali želim da vam dam do znanja da neke žene jednostavno nemaju drugog izbora.”, napisala je Džodi Šou, mama koja je na svet donijela bebu na jedini način na koji je mogla – ovako:

- Oglasi -

Facebook

Imala sam miom veličine dinje koji se smestio uz sam grlić materice i zauzeo gotovo ceoi donji deo mog stomaka, taman na mestu gde se danas obično radi rez. Dakle, za mene ne samo da nije bilo izbora hoću li da rodim prirodnim putem, već i to gde će se napraviti rez. I zato molim vas, uzmite minut da malo razmislite pre nego što sledeći put nekome osuđujuće kažete – ah, ma ti ni ne znaš što je porođaj, ti si bila na carskom rezu.

Razmislite malo o toj činjenici da su carski rezovi u najvećem broju slučajeva stvar potrebe, a ne izbora. I sreća je što postoje, jer ja inače ne znam na koji bih način rodila. Mislite da sam svesno odabrala da mi naprave ovakav rez i da se teško oporavljam dugih šest nedelja, samo zato što sam se plašila prirodnog porođaja? A takvih nas je nažalost mnogo.

Nisam ni ovaj ožiljak izabrala svesno, ali, kao i mnoge žene ni ja nisam izbora – ovaj me je ožiljak spasio od nepotrebnog gubitka krvi do čega bi sigurno došli da su lekari insistirali na prirodnom i uobičajenom porođaju. Ali taj ožiljak znači i nešto drugo – znači da sam i ja rodila – svoje zdravo, sigurno i srećno dete – jer to je na kraju i najvažnije. Roditi zdravo dete!”

PODELITE DALJE :* HVALA

izvor.index.hr

PROČITAJTE I OVE PRIČE 

 

Komentara
Loading...