Česta pitanja i odgovori o epiduralnoj anesteziji

Svako drugačije doživljava bol i intenzitet bola nije jedino što utiče na odluku. Ako razmišljate o tome da primite epiduralnu anesteziju, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja.

44b835590463b30ee67340314b335d1e

Više od 50% trudnica prima epiduralnu anesteziju kako bi ublažile bolove tokom porođaja. Uprkos prihvaćenosti epiduralne anestezije i dokazanosti da je sigurna, veliki broj trudnica se i dalje dvoumi hoće li ili neće primiti epidural.

Svako drugačije doživljava bol i intenzitet bola nije jedino što utiče na odluku. Ako razmišljate o tome da primite epiduralnu anesteziju, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja.

Kako će epiduralna anestezija uticati na mene i bebu?

Iako epidural ne usporava širenje cerviksa niti povećava rizik od izvođenja carskog reza, epiduralna anestezija može odužiti porođaj za prosečno 20 minuta. Postupak takođe može povećati telesnu temperaturu i rizik od nastanka groznice. To može zbuniti vašeg lekara na način da ne bude siguran da li je povišena telesna temperatura posledica infekcije koja se može proširiti na bebu ili je pak posledica epiduralne anestezije.

Dobra strana epiduralne anestezije je da telo počinje normalno odgovarati na bol. Bolovi uzrokuju oslobađanje hormona stresa u krvotok, što ubrzava rad srca i preusmerava cirkulaciju iz materice. Bol može smanjiti dotok krvi u placentu iz koje beba dobija kiseonik i nutritivne materije. Primanjem epiduralne anestezije vaše telo počinje normalno odgovarati na bol pa zdravlje bebe nije ugroženo.

Što se tiče zdravlja bebe, naučnici nisu ustanovili da bebe čije su majke primile epiduralnu tokom porođaja, nemaju nikakve komplikacije kasnije u životu.

Hoće li boleti?

Iako se veliki broj žena više boji epiduralne anestezije od samog porođaja, većina njih kaže da je postupak bio manje neprijatan od kontrakcija. Većina njih se bezrazložno brine oko veličine igle, ali veličina igle ne igra bukvalno nikakvu ulogu.

Pre nego što primite epiduralnu anesteziju, malom iglom ćete dobiti lek koji će umrtviti taj deo tela. Tu malu iglu nećete ni osetiti, ali ćete osetiti delovanje leka. Nakon toga ćete dobiti epiduralnu anesteziju koja će početi da deluje unutar 5-10 minuta. Značajno olakšanje ćete osetiti već nakon 15 minuta od prijema epiduralne anestezije.

Kako se epiduralna anestezija daje?

Neke žene moraju leći na stranu, neke trebaju sesti. Verovatno nećete imati mogućnost izbora, ali će vam osoblje pomoći da zauzmete pravilan položaj.

Prvo će se očistiti koža, potom ćete dobiti lek koji će umrtviti tkivo, a zatim ćete dobiti epiduralnu anesteziju. Možda ćete osetiti mali pritisak. Iglu će ukloniti, a tanki kateter će ostati u vašim leđima. Lezačete na leđima, ali nećete osetiti kateter. Putem katetera će se sve vreme oslobađati epiduralna anestezija sve do kraj porođaja.

Šta ako se pomaknem ili imam kontrakcije tokom primanja epiduralne?

Kontrakcije mogu biti jako česte, što može otežati sami postupak. Imaćete nekoliko kontrakcija tokom postupka, ali to je u redu. Primanje epiduralne anestezije nije jako delikatan postupak. Žene, koje se pomeraju, otežavaju osoblju i usporavaju postupak, ali gotovo sve mogu ostati dovoljno dugo mirne.

Hoću li moći da hodam nakon epidurala?

Možda ćete osećati blage trnce u nogama i slabost, stoga nije sigurno da hodate. Neke bolnice omogućavaju hodanje nakon epiduralne, no većina njih savetuje ležanje u krevetu. Osoblje će pratiti bebine otkucaje srca, što je još jedan razlog zbog kojeg treba ostati u krevetu. heart639

Komentara
Loading...