ČESTO PITANJE : Koliko slojeva garderobe je bebi dovoljno i zašto

0

Ako ste novopečeni roditelji, verovatno se pitate kako da obučete bebu, odnosno koliko slojeva odeće je bebi potrebno. To, naravno, zavisi od godišnjeg doba, ali imajte na umu da većina roditelja svoju decu odeva tako da je mališanima pretoplo.

Temperatura prostorije u kojoj dete boravi treba da bude između 20 i 22 stepena, uz vlažnost vazduha između 50 i 60 odsto. Za vreme kupanja, kada je beba gola, u prostoriji treba da je koji stepen više.

Zdravo dete, pošto prođe fazu adaptacije na spoljni svet posle porođaja, i ako se nalazi na preporučenoj temperaturi, trebalo bi obući slojevito: pamučni bodi, majica i pantalonice ili jednodelno odelo su sasvim dovoljni, a pri ruci neka vam bude i lagan pokrivač. Ako je temperatura niža, možete dodati još jedan sloj odeće.

Kako da znate da li je bebi hladno ili vruće?

Opuštena beba, blago podignutih ruku, koja nije oznojana, nalazi se na prijatnoj temperaturi. Beba kojoj je hladno biće malo zgrčena, nemirno će spavati, možda i drhtati, a udovi će joj biti hladni. U tom slučaju je dodatno obucite .

Beba kojoj je vruće ima rumene obraze, znoji se i nemirno spava, pokušavajuć da se otkrije. Učinite joj uslugu pa je otkrijte ili joj svucite jedan sloj odeće.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

 

Komentara
Loading...