ČETIRI SUPER MOĆI KOJE IMA SVAKA NOVOPEČENA MAMA

Sem toga što bebe provedu kod njih devet meseci u stomaku i mame svaša prožive i osete one imaju još 4 super moći .

1417910216955986_tall

Mame su toliko jake i toliko promena podnesu i tokom trudnoće i posle trudnoće i telo im se nonstop menja . One se mogu nazvati nadljudima 😉 Ma mama treba dati zlatnu medalju

- Oglasi -

1.Bebu prepoznaju prema mirisu

Čak 90 posto majki može raspoznati svoje novorođenče nakon što provedu samo 10 minuta s njim, pokazala je izraelska studija. Ali druga studija otkrila je nešto iznenađujuće – miris bilo kojeg novorođenčeta aktivira centre u mozgu zadužene za osećaj sreće. ‘Mozak mama podešen je tako da mama znatno jače reaguje na bebu svim osećanjima – na bebin miris, zvuk ili dodir kako bi se pobrinula za njenu dobrobit, čak i ako beba nije njena’ objašnjava psiholog Diana Sanford

2.Jednim dodirom mere temperaturu

Znate mame misle da jednim dodirom ili poljupcem u čelo mogu oceniti je li dete prehlađeno ili ne? Ne umišljaju, nego zaista mogu! Mame s decom starom i do 16 godina pravilno procenjuju temperaturu svojeg deteta u 95 posto slučajeva!.

3.Grudi im reaguju već na zvuk plača

Dovoljan je zvuk plača a ponekad i samo zamišljanje plača kako bi mlade mame počele da stvaraju mleko. ‘ Evolucija nam dala takvu reakciju na plač beba da čim čujete glas mozak počne da luči oksitocin koji stimulira lučenje mleka’ objašnjava pedijatar dr. Dyan Hes. I tako deluje plač svake bebe, ne samo vaše.

Ja sam isto tako znala i osećala . Mleko je uvek nadolazilo tačno na vreme kada moji malipani trebaju da ručkaju . Neverovatno nešto . Uvek sam se bojala uf šta ako ne nadodje dok se ne probudi da li će ga biti dovoljno ali ne uvek je bilo to ,to 😉 Zato mame zapamtite mozak sam zna i uvek će biti spreman kada vaše dete zaplače .

4.Stvore veći mozak

Iako se mame često šale kako im je beba pojede mozak, skeniranja mozga od do četiri nedelje nakon porođaja i potom nakon 3,4 meseca pokazala su značajan porast u volumenu sive tvari. Delovi koji najviše narasti su amigdala i hipotalamus koji su zaduženi motivaciju, osećaje, nagradu i zadovoljstvo. Što mama pozitivnije ocenjuje svoju bebu to je rast mozga veći. ‘Znamo da je mozak neverovatno prilagodljiv, čak i u odrasloj dobi. Tako se i mozak mama prilagođava novim okolnostima i poveže mamu i bebu’ objašnjava dr. Sanford.

MAME IMATE LI I VI OVE SUPER MOĆI ? AKO VAM SE OVO DOPALO PODELITE SA OSTALIM MAJKAMA

PROČITAJTE JOŠ I OVO

ZAŠTO JE DOBRO DA DETE SPAVA UZ MAJKU

Evo što mame deci govore, a šta stvarno misle

Da li mama zavoli bebu čim je ugleda?

Mame, za svoju bebu vi ste najbolji lek!

 

 

Komentara
Loading...