CIKORIJA!Ovaj koren ima jaka antiupalna svojstva, dobar i za decu! VIDEO

0

CIKORIJA! Iako korovska biljka, cikorija je lekovita, puna vitamina i odlična za ishranu dijabetičara.

Zašto bi cikoriju trebalo davati i deci i na koji način, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Cikorija je jedan od najzdravijih cvetova naših livada, puna vitamina, inulina i odlična za ishranu ljudi obolelih od dijabetesa.

Pored toga, cikorija manjuje loš holesterol u krvi, koji je glavni uzročnik povišenog krvnog pritiska, koji dovodi do srčanog i moždanog udara.

Kako gastroenterolog dr Vojislav Perišić navodi, najkorisniji je koren ove biljke, koja je poznata i po tome što je odlična zamena za regularnu kafu.

Ukus je veoma sličan, a nema kofeina, što može pomoći onima koji imaju probleme sa stresom, anksioznošću ili nesanicom, a ne vole da se odriču svoje jutarnje šoljice kafe.

Za pravljenje kafe koristi se koren cikorije.“

Koren cikorije rasecite uzdužno na pola i sušite ga u otvorenoj rerni oko pola sata na 50 – 60 stepeni. Ponavljajte postupak nekoliko puta dok koren nije skroz suv, a zatim ga sameljite u prah.

- Oglasi -

„Cikorija sadrži inulin, jedan od najmoćnijih probiotika, koji pomaže u borbi protiv niza crevnih i probavnih problema“, kaže dr Perišić.

Iako istraživanja još uvek traju, postoje pokazatelji da je ekstrakt cikorije povezan sa smanjenjem rasta tumora.

Rana saznanja ukazuju na to da je to zbog fruktana unutar cikorije, koji imaju antitumorska svojstva i antioksidativna svojstva. Polifenoli i fitohemikalije unutar cikorije takođe imaju pozitivan uticaj na prevenciju raka različitih vrsta, uključujući rak dojke i raka debelog creva.

Cikorija se tradicionalno koristi kao lek za artritis, a istraživanja su pokazala da cikorija ima značajna antiupalna svojstva.

Ekstrakt cikorije možete koristiti i ako imate problema sa spavanjem.

Ova biljka je svakako puno zdraviji izbor od raznih tableta za spavanje.

Kako dr Perišič navodi, cikorija se ne preporučuje trudnicama jer postoji mogućnost da izazove komplikacije ili čak pobačaj.

Takođe, dojilje treba da izbegavaju cikoriju budući da nema dovoljno istraživanja koja se bave prenosom cikorije između majke i deteta kroz majčino mleko.

Foto Pexels
Autor/Izvor B92

- Advertisement -

Komentara
Loading...