Crvenkapa i vuk

Bajka o devojcici Crvenkapi, njenoj baki i zlom vuku.

crvenkapa

Bila jednom jedna devojcica koja se zvala Crvenkapa. Zivela je u lepoj kucici na ivici sume. Ona je bila dobra i mila devojcica koja je cesto odlazila u posete svojoj baki koja je zivela na potpuno drugom kraju sume. Baka joj je sasila crveni ogrtac sa kapuljacom koji joj se mnogo svidjao i uvek ga je nosila, pa su je po tome i prozvali Crvenkapa.

Jednog dana mama rece Crvenkapi:
Ponesi ovu korpu sa vinom i kolacima baki. Kreni odmah jer je bolesna. Ali nemoj ici kroz sumu jer su mnogi ljudi ovih dana videli jednog velikog i lukavog vuka u sred sume.

Crvenkapa obeca da ce je poslusati. Tako ona podje putem ne zalazeci u sumu sve do jednog mesta gde se put razdvajao ka sumi i obilazio oko sume. Crvenkapa pomisli: Ako budem dobro pazila, mogu proci i kroz sumu, a usput cu moci i da uberem cvece za baku.

U sumi naidje na livadu punu cveca pa stade i poce da ga bere. Tuda je upravo prolazio vuk koji je ugleda. Kada se priblizio u nameri da je pojede, vuk spazi korpu i odmah nasluti da je nekome nosi. Shvativsi da bi mogao da pojede i veci obrok, zli vuk se obrati Crvenkapi – Dobar dan, devojcice. Kuda si se uputila?
Crvenkapa: Nosim kolace i vino bolesnoj baki na kraju sume, pa sam svratila ovde da joj uberem i cvece.
Vuk na to rece: Bas si ti dobra devojcica – a potom dodade – Izvini, zurim, moram da idem!
Kada je vuk otisao, Crvenkapa pomisli kako je to jedan vrlo ljubazan vuk i nastavi da bere cvece.

Za to vreme vuk stize do bakine kuce i zakuca na vrata. Iz kuce se zacu bakin bolesljivi glasic: Udji, Crvenkapice moja mila – rece mu baka ocekujuci svoju unuku. Medjutim vuk uskoci unutra i proguta baku. Zatim stavi njenu nocnu kapicu, leze u krevet i pokri se do usiju.

Posle nekog vremena stize i Crvenkapa. Devojcica pokuca na vrata i udje. Cim se priblizila krevetu, primeti da je baka drugacija. Pomislivsi da je to od bolesti, pa stade da je zapitkuje…
Crvenkapa: Zbog cega su ti tako velike usi, bako?!
– To je zato da te bolje cujem mila moja – odgovori vuk.
Crvenkapa: Zbog cega su ti tako velike oci, bako?!
– To je zato da te bolje vidim, mila moja – opet odgovori vuk.
Crvenkapa: A zbog cega su ti tako velika usta, bako?!
– To je zato da te bolje pojedem! – viknu vuk pa skoci sa kreveta i u jednom zalogaju proguta i Crvenkapu.
Kako se bese zasitio, vuk leze nazad u krevet i zaspa dubokim snom hrcuci iz sve snage.

Sumom je cesto prolazio jedan lovac i kada god se zatekao blizu bakine kuce, uvek je obilazio. Prolazeci pored prozora i cuvsi tako glasno hrkanje, lovac se zabrinu da je starici lose. Polako je usao u kucu i videvsi da u bakinom krevetu umesto nje lezi vuk, lovac se zaprepasti.

Kada je prisao blize krevetu, lovac zacu glasove koji su dopirali iz vukovog stomaka. On uze noz, pa raspori vuka, a iz stomaka iskocise baka i Crvenkapa, pa od srece i radosti zagrlise starog lovca. Sve to vuk nije ni osetio ni primetio, vec je i dalje spavao.

I tako lovac, baka i Crvenkapa odlucise da se otarase zlog vuka za sva vremena. Premestise vuka dok je spavao do obliznje reke. Crvenkapa i lovac brzo sakupise gomilu kamenja, pa mu njime napunise utrobu, a baka mu potom ponovo zasi stomak.

Nakon nekog vremena, kada se probudio, vuk oseti da je strasno zedan, pa videvsi da je nekako dospeo pored reke pomisli kako ga je sreca tog dana bas dobro posluzila. Kako se sa obale bese nagnuo da popije vode, kamenje u njegovom stomaku ga povuce u reku, pa vuk potonu na dno i udavi se nemogavsi da dospe na povrsinu od preteskog kamenja.

Lovac, baka i Crvenkapa koji su sve to posmatrali skriveni iza obliznjeg drveca, izadjose i srecno se zagrlise. Nakon pojedenih kolaca i popijenog vina uz cvece na bakinoj trpezi, lovac je predvece odveo Crvenkapu kuci, a zajedno su mami ispricali sve sto se tog dana desilo.

Od tada je Crvenkapa slusala mamine savete, nikada vise nije isla sama kroz sumu i nikada posle toga nije ponovo razgovarala sa nepoznatima.

POGLEDAJTE I VIDEObook00039

zadecu.com

Komentara
Loading...