Da li biste želele da se porodite u porodilištu sa ovakvim uslovima?

0

Reč je o pilot projektu koji je pokrenut u četiri porodilišta u Hrvatskoj kojim se obezbeđuju moderniji uslovi za porođaj, a budućim majkama humaniji uslovi za boravak. Pogledajte o čemu je reč…

Rezultat pilot projekta koji je pokrenut na inicijativu Ministarstva zdravlja i Kancelarije UNICEF-a za Hrvatsku, po čemu su trenutno u vrhu lestvice zemalja sveta, je to da su četiri hrvatska porodilišta proglašena „Prijateljima dece i mama“, odnosno službeno -„Rodilište – prijatelj majki i djece“.

Reč je o: KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i Opća bolnica Zabok.

Službeno je i reč o pilot projektu koji će se nastaviti sa ostalim porodilištima u zemlji, nakon što se donese i nacionalni plan za njegovo provođenje.

Ovako izgleda idiličan prirodan porođaj u vodi – bez mnogo bola, vriske i stresa.

Neslužbeno – to znači da će se zdravstveni radnici u bolnicama biti dodatno obučavani o prilagođavanju potrebama majki, poboljšanju komunikacije između zdravstvenih radnika i pacijenata, bolje informisanosti. A najvažnije od svega jeste to da će majke, prvo u ove četiri bolnice, a kasnije nadamo se i brojnim drugim, moći da rađaju prema savremenim standardima u kojima će glavnu reč imati – majka i njene potrebe.

To je veliki korak napred i majke, a posebno buduće majke u Hrvatskoj, zdušno se nadaju kako će priča o iskustvu sa porođaja u buduće biti pozitivnija, sigurnija, kvalitetnija i svakako modernija.

Neki od uslova koje bi bolnice trebalo da zadovolje itekako će odgovarati današnjim često neostvarenim željama rodilja:

- Oglasi -

– Žene će imati pravo na samostalnu odluku o željenom položaju rađanja

– Tokom porođaja slobodno će moći da konzumiraju hranu i vodu

– Moći će slobodnije da biraju osobu koji će prisustvovati porođaju

– Osoblje će morati da ostvaruje bolji partnerski odnos s pacijentima

– Jedan od uslova je i da bolnice smanje primenu epiziotomije, bušenja vodenjaka i izazivanja kontrakcija i porođaja

– A povećaju mogućnost primene farmakoloških i nefarmakoloških metoda ublažavanja bola – od epiduralne anestezije do slobodnog kretanja prostorom, vežbanja na lopti, tuširanja…

– I ono što će obradovati mnoge – bolnice će početi još više da primjenjuju metodu koža na kožu, i taj prvi dodir će trajati duže.

izvor.yumama.com

Lepa vest: Bolji uslovi za mame i bebe u Srbiji

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...