Da li je bezbedno da majka doji ako je zaražena novim koronavirusom?

0

Sve majke u pogođenim i rizičnim područjima, sa simptomima povišene temperature, kašlja ili otežanog disanja, trebalo bi da u što kraćem roku potraže medicinsku pomoć i slede preporuke medicinskih radnika.

S obzirom na benefite dojenja i beznačajnu ulogu majčinog mleka u prenošenju drugih respiratornih virusa, majka bi trebala da nastavi sa dojenjem.

Trebalo bi preduzeti mere opreza zbog prenošenja indirektno preko kontaminiranih površina zbog čega se majkama predlaže pranje ruku pre i nakon hranjenja i čišćenje odnosno dezinfekcija kontaminirane površine.

Ako je majka previše bolesna, trebalo bi je ohrabriti da izmlaza mleko i daje ga detetu čistom šoljicom i/ili kašičicom – i sve to radeći uz primenu mera prevencije infekcije.

Mogu li trudnice preneti novi koronavirus na nerođenu decu?

Prema rečima stručnjaka,  u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi utvrdili da li se virus prenosi sa majke na bebu tokom trudnoće kao i potencijalni uticaj na bebu.

„Ovo se trenutno istražuje. Trudnice bi trebalo da se pridržavaju odgovarajućih mera opreza da bi se zaštitile od izloženosti virusu i u što kraćem roku da potraže medicinsku pomoć ako imaju simptome poput temperature, kašlja ili otežanog disanja„, kažu u IJZ.

Foto .freepik
Komentara
Loading...