Da li je brak bez ljubavi održiv? Teško pitanje! Ali evo odgovora!

Održavanje bračne zajednice vam je postalo zamorno? Krevet koristite samo da biste prespavali u njemu? I to vas s pravom muči. Međutim, nisu žene oduvek lupale glavu kako da pronađu onog pravog.

Pričale su nam bake kako su od davnina roditelji devojci nalazili mladoženju, pa ga ona lepo vremenom zavoli, htela ne htela. I, začuđujuće iz današnje perspektive, takvi parovi su ostajali u zajednici i delili osećanje pripadnosti, pa i sreće.

- Oglasi -

Ljubav ne traje zauvek istom snagom
– Romantična ljubav i očekivanje da sreća proistekla iz osećanja zaljubljenosti stalno treba da traje noviji je koncept – kaže Tatjana Daničić, psiholog. Ona dodaje i da ta predstava da će ljubavi u vezi biti zauvek, i to jednakim intenzitetom, gotovo uvek dovodi do razočaranja.

Ako se vremenom partnerovo ponašanje makar i malo promeni, što se neminovno dešava, mnogi to dožive kao značajan gubitak ljubavi. Tada se raspoloženje menja, pa se na tren primirimo mišlju da je dovoljno i to što u braku makar nema sukoba i nasilja. Ipak, ubrzo pomislimo da svu tu patnju možemo prevazići jedino uz novog partnera.

Toliko je parova koji svoj odnos započnu s idejom da su sreli svoju idealnu polovinu, nekoga koga će beskrajno voleti i ko će i njih jednako voleti i razumeti. Međutim, u suočavanju sa svakodnevnim životom, preplavi nas činjenica da je ljubav nestala.
– Jedna od posledica je da se neprestano fokusiramo na loše strane našeg odnosa, pa dospevamo u stanje potpunog očaja. Onda odlazimo, vraćamo se, ne možemo ni sa partnerom, a ni bez njega – kaže naša sagovornica.

Nikada niste povisili glas jedno na drugo, u kući je mir, ali onaj neprijatni mir. Šta kad od večne ljubavi na koju ste se obavezali više nema ni traga.

Brak nije slika iz Holivuda
Savremen način života, potkrepljen holivudskom predstavom o ljubavi, neminovno dovodi do toga da se pitamo vredi li brak u kojem se nalazimo, da li bismo možda na nekom drugom mestu, sa nekim drugim mužem mogli da doživimo vatromet o kom se toliko govori.

– Ako je motiv za stupanje u brak bila zaljubljenost i očekivanje da će takvo stanje zauvek da traje, neminovno je da ćemo u nekom trenutku osetiti da smo izgubili ljubav. Razočaranje nastaje i kada primetimo da nas partner ne voli kao ranije, ali i kada steknemo utisak da smo izabrale pogrešno, da on nije taj – kaže Tatjana Daničić.

Ako se ovaj obrazac ponašanja i izbora partnera ponavlja tokom života, obavezno treba da poradimo na našoj predstavi o ljubavi jer očito ne funkcioniše.

Zato je recept za dugotrajan i stabilan bračni odnos pronaći onoga ko ima slična očekivanja od zajedničkog života. Tada je tu sigurnost, koja u nekom trenutku postaje važnija od zaljubljenosti i većih oscilacija nema. Onda i nesuglasice koje se neminovno pojavljuju ne doživljavamo kao potpuni nedostatak ljubavi, nego kao mogućnost da odnos u kome se nalazimo učinimo boljim.
– Prihvatamo promene i u svojim i u partnerovim emocijama, pa zajedničkim snagama to prevazilazimo, dodajući odnosu nov kvalitet. Onda deca koja su rasla uz tako vezane roditelje i sama postaju stabilni, odgovorni ljudi, sigurni u sebe – kaže naša sagovornica.

Važno je zato ne pristupati drugoj osobi kritički, beležeći i pamteći samo loše stvari u odnosu i partnerovo ponašanje tumačiti samo s negativnom predstavom o njegovim namerama. Valja registrovati i ono dobro što on čini za vas i vaš odnos.
– U takvim okolnostima možda nećete doživeti leptiriće u stomaku, ali ćete osetiti privrženost prema partneru i setiti se njegovih kvaliteta koje neminovno poseduje. Jer da nije tako, ne biste ni bile sa njim – zaključuje naša sagovornica.

izvor.blic.rs

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE O BRAKU 

Komentara
Loading...