Da li je tokom trudnoće bezbedno uzimati tablete za spavanje?

0

Generalno, tokom trudnoće je najsigurnije da se izbegavaju bilo kakve tablete za spavanje i neophodno je da se pre uzimanja bilo kojeg leka ili suplementa trudnica posavetuje sa svojim lekarom.

Međutim, iako se ne preporučuje uzimanje tableta za spavanje kada ste trudni, neki lekovi za spavanje koji i nisu na recepta su prihvatljivi, kako navodi portal „Baby Center“.

Antihistaminici difenhidramin i doksilamin su bezbedni u preporučenim dozama tokom trudnoće, čak i tokom dužeg perioda, ali uvek imajte na umu da uzimanje više od preporučene doze bilo kog leka za spavanje može biti štetno.

I uvek proverite sa svojim lekarom pre nego što uzmete više od jednog leka koji će vam pomoći da zaspite.

Studije su pokazale da benzodiazepini, vrsta pilule za spavanje, mogu da povećaju rizik od prevremenog porođaja, rađanje dece niske porođajne težine, male dece za gestacijski uzrast i porođaja carskim rezom. Istraživanja takođe ukazuju na porast mogućnosti da upotreba lekova za spavanje tokom trudnoće može da izazove probleme sa disanjem kod novorođenčadi.

Za druge lekove nema dovoljno podataka o efektima na trudnice da bi se definitivno moglo reći da li su bezbedni ili ne i njih lekari preporučuju samo pacijentima kod kojih su koristi veće od potencijalnih rizika.

Iako mogu izgledati prirodnije i bezopasnije od lekova na recept, biljni i hormonski lekovi za spavanje, uključujući melatonin, isto nisu bezbedni tokom trudnoće.

Rana istraživanja pokazuju da bi melatonin potencijalno mogao da nosi rizike, pa iako nije bilo opsežnog istraživanja o efektima melatonina na trudnice, stručnjaci ga ne preporučuju.

tokom trudnoće
Pexels

 

- Oglasi -

Ginekolog Slavica Vasiljević iz prakse savetuje da je najbolje izbegavati sve lekove.

– Treba izbegavati sve lekove i najbolje je koristiti neke prirodne preparate i čajeve.

 

Moje trudnice savetujem da koriste čaj od matičnjaka sa cvetovima kamilice, sa možda kašičicom meda.

To ih lepo umiri i opusti, mogu sebi da naprave toplu kupku i da provedu neko vreme u šetnji radije nego da piju bilo šta od lekova.

E, sad, šta je tačno bezbedno, uvek se konsultujem sa farmaceutima, ali se u principu ne savetuje ništa, sem ako neko pati od nekih ekstremnih nesanica.

Onda je najbolje videti sa farmaceutima šta je to po sastavu najprikladnije da može da se popije, a da ne šteti trudnoći – objašnjava za Ona.rs doktorka Vasiljević.

Ako stalno imate problema sa spavanjem tokom trudnoće, pitajte svog lekara o vašim opcijama.

Iako lekovi za spavanje mogu da budu nezgodni, vaš izabrani ginekolog bi trebalo da vam pomogne da se izborite sa nesanicom, jer lečenje insomnije takođe može da smanji rizik od postporođajne depresije – zato je važno da o tome obavestite svog lekara.

Foto Pexels
Autor/Izvor Ona.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...